
Yazıma yüzyılın en büyük yasal vurgunu diye başlamak istiyorum. Araplar Türkiye’ye tam tamına 4.75 milyar dolar kitleyip gittiler. Tebrikler…
2005 yılında Türkiye’nin en büyük özelleştirilmesi gerçekleşti ve Türk Telekom özelleştirildi. O dönemin Maliye Bakanı ve sözleşmeyi imzalayan kişi Kemal Unakıtan idi.
Neredeyse Türk Telekom bedavaya satıldı diyebileceğimiz bir fiyata %55 lik oranda satıldı ya da hükümet adıyla özelleştirildi. Tabi Saudi Oger Telekom yani alan firma anlaştığı fiyatı (6 milyar 550 milyon Dolar) tek seferde ödemedi. Taksitler halinde anlaşıp ilk taksidini ödedi ve Türk Telekoma sahip oldu.
1990 yılından beri özelleştirmeye konu olan Türk Telekom’a 1993’te 20 milyar Dolar değer biçilmişti ancak aradan 12 yıl geçtikten sonra AKP hükümeti 12 yıl önce biçilen değerin çok çok altına 6.55 milyara satışını gerçekleştirdi.
OTAŞ’ın Sinsi Projesi
OTAŞ yani Ojer Telekomünikasyon A.Ş. 2013 yılında Türk bankalarından 4.75 milyar dolar kredi çekti. Bu Türk bankaları sırasıyla, Akbank yaklaşık 1.5 milyar dolar, Garanti 1 milyar dolar, İş Bankası ise 500 milyon dolar.
Teknik olarak baktığımızda OTAŞ 6.55 milyar dolara satın almaya anlaştı.
İlk taksiti ödedi ve Türk Telekoma sahip oldu : 1 milyar 310 milyon dolar.
Daha sonra OTAŞ Türk Telekom’dan her yıl karını aldı, kasaları boşalttı, malları sattı, üstüne bir de yetmedi 4.75 milyar dolar Türk bankalarından kredi çekti ve gitti. O yüzden ben buna yüzyılın vurgunu demek istiyorum.
İlk başta arka tarafta belki birilerini zengin etmiş olabilirler, görünmeyen kişilere ekstra para vermiş ve 6.55 milyardan daha fazla para harcamış olabilir. Konu ne olursa olsun bu şekilde ülkeye maddi zarar bırakan insanlara hapis cezası vs. getirilmelidir diye düşünüyorum. Sonuçta sınırlı sorumluluk tabiri ile bireyler şirketler kurar ve iflas eder ve sorumluluğu sadece o şirkette sahip olduğu pay kadardır ancak bunun hükümet ayağında yani özelleştirme işleminde o bireylere cezai sorumluluk şartları da getirilmelidir.
Türk Telekom’a Ne Olacak ?
* Öncelikle bu durum Türk Telekom’un piyasa değerini kötü derecede etkileyecek ki etkiledi de.
* OGER Telekom’un Türk bankalarına borcu yüzünden bankalar sahip oldukları kredi oranı bakımından %55’lik OGER’in hisselerini kendi aralarında paylaşacaklar ve Türk Telekom’un yeni %55 lik sahipleri sırasıyla Akbank, Garanti ve İş Bankası olacaktır.
————————–*******————————–
OTAŞ Türk Telekom’a sahip olduğu süre boyunca, Türk Telekomun mallarını sattı, kasasını boşalttı ve bankalardan çektiği 4.75 milyar doları da ödemeden gitti.
Ülkemizin başına gelen bu talihsiz olaydan umarım ders çıkartılır ve bir daha böyle aptalca hareketlere sırf birileri zengin olacak diye kalkışılmaz ve ülkemizin malları yabancılar arasında paylaşılmaz…
Kaynaklar:
* https://tr.wikipedia.org/wiki/T%C3%BCrk_Telekom
* http://finans.mynet.com/haber/detay/ekonomi/bankalar-turk-telekom-a-ortak-oluyor/200680/
Bütünleşik pazarlama, reklam, yönetimi ve danışmanlığı ile ilgili hızlı bir şekilde fiyat teklifi alabilirsiniz.
Bir kere neden Türk Telekom özelleştirildi.
Onu anlayamıyorum.
Kime satıldığı ayrı mesele, bir kere niye satıldı ?