MBS Yöntemi İle (Facebook, Instagram, WhatsApp) Üzerinden Satış Yapmak

Mbs Yöntemi İle (Facebook, Instagram, Whatsapp) Üzerinden Satış Yapmak

MBS Messenger-based Sales Nedir?

MBS yani Messenger-based Sales Türkçesiyle “Mesaj Yöntemiyle Satış” global çapta popüler durumda olup, Türkiye’de de çok sık kullanılan internetten satış yöntemlerinden biridir.

Bu yazıda sizlere internet üzerinden mesaj bazlı yaptığımız satışları nasıl daha iyi ve organizeli hale getirebiliriz bunu anlatıyor olacağım.

Öncelikle, e-ticaret denince aklımıza gelen ilk şey, web sitesi üzerinden satın alım ya da satma işlemi geliyor doğal olarak. Ancak bu e-ticaret kavramı teknolojinin ve ihtiyaçların gelişmesi ile doğru orantılı olarak genişlemekte ve e-ticaret çok farklı boyutlara ulaşmaktadır. Eminim ki bundan beş yıl sonrada şuan bildiğimiz e-ticaret farklı bir boyuta taşınacaktır.

Online Satış Yöntemleri Nelerdir?

Şimdilik sayabileceğim e-ticaret yöntemleri aşağıda ki gibidir.

  • Web siteniz üzerinden online direk satış
  • Mobil App üzerinden online direk satış
  •  Sanal mağaza aracılığı ile satış
  • Mesaj ile satış

vb. olarak bu liste çoğaltılabilir. Ancak beş yıl sonra bu liste de çok daha farklı teknolojileri göreceğiz.

Örneğin, biz alıcılar için alışılmışın dışında sipariş verme yöntemlerinden birini söyleyecek olursam o da ses komutları ile sipariş vermek olur. Bu Türkiye’de kullanılmayan ancak zamanla bizde de kullanılmaya başlanılacak bir yöntem. Örneğin, Amerika’da Amazon’un Alexa cihazı ile sadece “Hi Alexa, please order a pizza” diyerek pizza siparişi verebilirsiniz. Bunu yapmak için, herhangi bir tuşa dokunmanız ya da şifre girmeniz, kart bilgilerinizi girmeniz gerekmiyor. Sadece sesli olarak bu sihirli sözcükleri söylemeniz durumunda pizza ev adresinize teslim edilecektir.

Bunu Türkiye’de kullanacak olursak, Getir ve Yemeksepeti Amazon Alexa’sına entegre olabilmek için adeta savaşacaklardır diyebilirim. Tabi sesli komut ile sipariş vermemizi sağlayan başka bir Türk şirketi çıkmazsa.

Aşağıda Dominos’un Alexa ile işbirliğini gösteren videoyu bulabilirsiniz.

Şimdi gelelim, Türkiye’de en çok kullanılan yöntem olan WhatsApp, Instagram ve Facebook üzerinden mesajlaşma ile satış tarafına.

Instagram, Facebook, WhatsApp Mesaj İle Satış Yapmak

Hemen hemen, her küçük ve orta ölçekli işletmelerin Türkiye’de bu yöntem ile satış ve ihracat yaptığını biliyor muydunuz? Özellikle yurtdışına ürün satımı konusunda sosyal medya reklamları çok büyük bir etken.

Türkiye sosyal medya kanallarını (Facebook, Instagram) yasaklarsa, ihracat yapan Türk firmalar çok büyük bir sıkıntı yaşayacaktır. Çünkü çoğunluk satışlarını tamamen sosyal medya reklamları ile yapmaktadır.

Eğer sizde mesajlaşarak satış yapıyorsanız kesinlikle bir CRM aracı kullanmanızı önereceğim. CRM nedir? İngilizce açılımı Customer Relationship Management bizde ki çevirisi ise Müşteri İlişkileri Yönetimi.

CRM ile tüm konuşmalarınızı tek bir platformdan yapabilir, bu konuşmalarınızı segmentlere ayırabilir ve otomatik kurallar ile satış sürecinizi hızlandırabilirsiniz.

Bu yazımda partner olduğumuz amoCRM firmasından bahsedeceğim.

amoCRM Nedir?

amoCRM, tüm platformlarda ki hesabınızı tek bir yerde toplayıp buradan anlık olarak mesajlaşarak konuşmanızı ve müşterilerinizin kaydını tek bir yerde toplamanızı ve satış aşamalarını tek tek oluşturmanızı sağlayan kullanışlı bir CRM aracıdır.

Örnek gerçek bir case ile olayı anlatayım. Müşterimiz “Eylül Alyans” Instagram @eylulalyans ve WhatsApp üzerinden çok fazla sayıda konuşma yapmaktadır. Aynı şekilde bu müşterimiz web sitesi üzerinden de eylulalyans.com üzerinden de satış yapmaktadır. Fakat, Instagram üzerinden mesajlaşarak satın alma oranı çok yüksek olduğu için ve bu tarafın da takibini yapabilmek adına amoCRM  kurulumunu yapıp, tüm bu pipeline aşamalarını geliştirip satışlarının ciddi oranda artmasını sağladık.

Müşterimiz Eylül Alyans - Instagram Hesabı

Şuanda WhatsApp, Facebook, Instagram ve web sitesi üzerinden yapılan tüm konuşmalar amoCRM üzerinde tutulmakta ve hepsi tek tek segmentlere ayrılarak analizlenebilmektedir.

Örneğin, haftalık, günlük ya da aylık olarak WhatsApp’tan ya da Instagram’dan ya da Facebook üzerinden ne kadar konuşma gerçekleştirdik, bu konuşmalardan kaçı satışa dönüştü gibi rakamlara artık kolaylıkla erişebilmekteyiz.

Bunlar yapılırken tabi buraya bazı otomasyon teknikleri de geliştirdik. Örneğin, müşteri ile Instagram üzerinden konuşuldu, müşteri kararsız ve satın alma aşamasında emin değil ise bu müşteriye iki gün sonra otomatik hatırlatma e-postası gönderme çalışmaları yaptık. Bu da dönüşüm oranında olumlu bir artış olarak görüldü.

Joykek olarak amoCRM’de Türkiye’den iş ortaklığı almış ilk Türk fırmasıyız.

Joykek Partner Sayfası : https://www.amocrm.com/partners/joykek/

Joykek Partner ID: 28396597

Detaylı bilgi ve destek almak için bana ulaşabilirsiniz.

Bütünleşik pazarlama, reklam, yönetimi ve danışmanlığı ile ilgili hızlı bir şekilde fiyat teklifi alabilirsiniz.

E-posta Bülteni

Bültene abone olarak en son paylaşılan içeriklerden ilk siz haberdar olabilirsiniz.
İlgilendiğiniz içeriği bulabilmek için arama yapın.

Son Paylaşılan İçerikler

Tümünü Görüntüle
Abonelik
Bildirim
guest

0 Yorumlar
Geri Bildirimler
Tüm Yorumları Göster