Google Analytics’de İşinizi Büyütecek 9 Önemli Metrik

Google Analytics'De İşinizi Büyütecek 9 Önemli Metrik

KPI hedeflerimize ulaşırken verilerimiz neler ve hangi metriklere dikkat etmeliyiz, gelin beraber inceleyelim.

Google Analytics birçoğumuzun kullandığı bir analiz aracıdır. Özellikle e-ticaret web sitesi sahiplerinin e-ticaret özel kurulumları ile takip edebildiği o kadar çok analiz ve araç vardır ki Google Analytics panelinde kaybolmamak elde değil. Şimdi bu yazımda sizlere 9 önemli metrikten bahsedeceğim. Bu metrikler işletmenizin online da ki başarısını ve durumunu anlamanıza yardımcı olacaktır. Aynı zamanda e-ticaret şirketleri bu metrikler ile bir çok bilgiye sahip olabilecek ve kullanıcı davranışlarını doğru bir şekilde ölçümleyebileceklerdir. Sıralayacağımız bu metriklerle aşağıda ki soruların cevaplarını bulmuş olacaksınız. Hedeflerimize ulaşabildik mi? Web sitesi ziyaretçi trafiği ve dönüşümler artıyor mu? Bir kullanıcı ortalama kaç dakika da satın alma işlemi gerçekleştiriyor? Web sitesinden çıkış yapılan sayfalar hangileri? Hangi sayfalar daha iyi performans gösteriyor? ve benzeri..

E-ticaret Web Siteleri İçin Google Analytics de 3 Önemli Metrik ve Raporlar

E-ticaret web sitesinin verilerini doğru analiz edebilmek için e-ticaret özel Analytics kurulumlarını tamamlamanızı öneririm.

Site İçinde Yapılan Aramalar

Web sitenizde yapılan arama terimlerini inceleyerek kullanıcıların web sitenizde en çok neyi aradığını ve hangi sayfalarda eksik bilgi olduğunu vs. görmüş olacaksınız.

Web sitenizde yapılan aramaları Analytics hesabınızda görebilmek için öncelikle Analytics hesabınızda arama terimlerini açmış olmanız gerekmektedir. Açtıktan sonra eğer WordPress altyapısı kullanıyorsanız arama parametresine sadece ” s ” yazmanız yeterli olacaktır. Artık Google Analytics, web sitenizde yapılan aramaları kaydedecektir. Eğer WordPress haricinde başka bir sistem kullanıyorsanız web sitenizi yapan kişiden sorgu parametresini alabilirsiniz. Genellikle arama yaptığınızda URL’de yazar bu parametre.

Kurulum ayarını yaptıktan sonra kullanıcıların yaptığı arama terimlerini Behavior > Site Search > Search Terms altında görebilirsiniz. Belirli tarih aralıklarında filtreleme yapabilirsiniz.

Googleanalytics Arama Terimleri Fogjab
Web Sitenizde Yapılan Aramaları Google Analytics’De Görmek

Bu metrik ile aşağıda ki soruları sorabilir ve cevaplayabilirsiniz.

*Kullanıcıların yüzde kaçı web sitesinde arama yapıyor? Eğer bu yüksek çıkarsa bu kullanıcıların web sitesinde bir şey bulmak için zorlandığı anlamına mı geliyor?

*Web sitesinde en çok aranan anahtar kelime nedir? Bunu Google Ads kampanyalarını geliştirmek için kullanabilir miyim? Bazı ürünlerin açıklamalarını arama terimlerine göre düzenleyebilir miyim? Kullanıcılar var olan ürünü başka bir isimle bulmaya çalışıyor olabilir mi? Bu sorular ne olursa olsun, kullanıcıların spesifik olarak arattığı arama terimi ile sizde web sitenizde arama yaparak kullanıcıların sahip olduğu deneyime sahip olun ve sonuçları inceleyin.

*Hangi sayfalarda kullanıcılar ne arama yapıyorlar? Tavsiye edilen sayfa Ana Sayfa ancak kullanıcılar başka sayfalarda mı en çok arama yapıyorlar? Eğer öyleyse Ana Sayfa dışında ki en çok arama yapılan diğer sayfaları geliştirmenizi öneririm.

Satın Alma İşlemi İçin Geçen Zaman ve Oturumlar

Bir sonra ki metrik ise kullanıcıların bir satın alma işlemini gerçekleştirmek için ortalama kaç oturum ve ne kadar süreye ihtiyacı olduğunu anlamak olacaktır. E-ticaret web sitesi yöneticisi olarak customer journey dediğimiz kullanıcı satın alma sürecini iyi bir şekilde analiz etmemiz gerekmektedir. Bu ekrana Google Analytics’ten Conversions > Ecommerce > Time to Purchase ile ulaşabilirsiniz.

Google Analytics Satın Alma İşlemi Geçen Zaman Verileri
Google Analytics Satın Alma İşlemi Geçen Zaman Verileri

Bu verileri analiz ederek şu sonuçlara ve sorulara ulaşabilirsiniz:

*Kullanıcıların yüzde kaçı ilk oturumlarında satın alma işlemi gerçekleştiriyor? Bu sorunun cevabı size aslında pazarlama kanalınıza karar vermenize yardımcı olacaktır. Örneğin bu sayı çok yüksek çıktıysa, Search Ads’ e yoğunlaşmanız gerekecektir. Search Ads ile o anda ihtiyacı olan gerçek müşterilere ulaşabilmek adına.

*Kullanıcıların satın alma işlemi gerçekleştirmek için kaç oturuma ihtiyacı olduğu verisini analiz etmelisiniz. Yine bu sayıyı düşürmek için müşterilerinize güzel teklifler önerebilirsiniz. Örneğin kullanıcıyı çerezlerden yakalayarak aynı ürünü ikinci kez ziyaret ettiğinde pop-up ekran ile kullanıcıya hediye çeki ya da indirim kodu verebilirsiniz.

Attribution Models Yani İlişkilendirme Modellerinin Karşılaştırılması

İlişkilendirme modellerinin kıyaslanması ekranı ile tüm attribution modellerini gözden geçirebilir ve birbirleri ile kıyaslayabilirsiniz. Özellikle e-ticaret sitelerinde Google Ads Attribution panelinde sürekli yaptığımız hatadır “Last Click” seçmek. Google Analytics’te bu verileri kıyaslayarak birbirleri ile olan ilişkilerini anlayabiliriz.

Attribution Modelleri Kıyaslama Ekranı
Attribution Modelleri Kıyaslama Ekranı

İlişkilendirme modellerini kıyaslama ekranı ile daha detaylı analiz yapabiliriz. En güzel örneği ise kullanıcıların ilk tıklamada web sitesine geldiklerinde herhangi bir dönüşüm sağlayıp sağlamadıklarını ve benzeri tüm verilere ulaşabiliriz.

Eğer satış süreciniz çok uzunsa, First Interaction ve Last Interaction ‘ı kıyaslayıp kanalları analiz edip daha doğru bir pazarlama kanalı, aracı bulabilirsiniz. First Interaction conversion verileri, Last Interaction’dan yüksek ise bu harika demektir ve satış sürecinizin çok kısa olduğunu göstermektedir. Yani kullanıcı ilk seferde direk satın alma işlemi gerçekleştiriyor demektir.

Lead Gen Yani Data Toplama Kampanyaları İçin 3 Harika Metrik

Web sitelerinden online satış yapmayan ancak data toplayan (isim soyisim, telefon, email gibi) işletmelerin kampanyalarını değerlendirirken kullanacakları en önemli 3 metrik.

Assisted Conversions Yani Desteklenen Dönüşümler

Öncelikle desteklenen dönüşümlerle başlayacağız, bu ekran ile kullanıcıların son tıklama ile bilgilerini gönderdiği kanalların neler olduğunu daha ayrıntılı bir şekilde görebileceğiz. Kullanıcılar belki direk organik arama ile bizi bulup bilgilerini gönderdi, belki de CPC ile. Bu ayrıma en kolay bu ekrandan ulaşabiliriz.

Assisted Conversions, Desteklenen Dönüşümler Ekranı
Assisted Conversions, Desteklenen Dönüşümler Ekranı

Bu ekranda ki metriklere bakarak en çok hangi kanal aracılığı ile lead elde ediyorum? Hangi kanala daha fazla yatırım yapmalıyım? gibi soruları değerlendirebiliriz.

Web Sitesinden Çıkış Sayfaları

Bir sonraki aşama kullanıcıların web sitenizden en çok çıkış yaptığı sayfaları analiz etmek olmalıdır. Örneğin, aşağıda ki ekran görüntüsü kendi web sitem için son 1 aylık rapordur.

Web Sitesinden Çıkış Sayfaları Analizi
Web Sitesinden Çıkış Sayfaları Analizi

Bu verileri değerlendirmeden önce sayfaların tam olarak işlevini anlamanız ve sorgulamanız gerekir. Örneğin kullanıcıya sadece bilgi veriyorsanız ve başka bir amacınız yoksa exit page yüzdesinin yüksek olması bir problem teşkil etmez. Ancak o sayfadan dönüşüm elde etme amacınız olmasına rağmen çıkış yüzdesi çok yüksek ise acil olarak sayfanın optimizasyonlarını yapmaya başlamalısınız.

Burada özellikle average session yani ortalama süreyi de değerlendirip pop-up ekran kullanabilirsiniz. Örneğin, Analytics’ten baktığınızda bir kullanıcının sayfadan çıkış süresi ortalama 40 saniye ise siz o sayfada 35 saniye sonra kullanıcıya pop-up ile teklif iletebilirsiniz. Bu sayede lead dönüşümlerinizi arttırabilirsiniz.

Eğer çıkış sayfalarını daha detaylı analiz etmek isterseniz Hotjar gibi araçları kullanmanızı ve web sitenizin ısı haritasını incelemenizi öneririm. Bu sayede kullanıcılar o sayfada hangi noktalara odaklanmış ve direk çıkış yapmış anlayabilirsiniz.

Cihazlar, Tarayıcılar, Ağlar & Ağ Servis Hizmetleri

Bir sonraki aşama cihazları, tarayıcıları ve ağ servislerini incelemek olacaktır. Burada ki amaç verileri gözden geçirerek en çok dönüşüm sağlayan cihaz ve tarayıcılara yönelik geliştirme çalışmaları yapmaktır.

Cihazlar, Tarayıcılar, Ağlar &Amp; Ağ Servis Hizmetleri
Cihazlar, Tarayıcılar,&Nbsp;Ağlar &Amp; Ağ Servis Hizmetleri

Web sitenizin mobil, tablet ve desktop performanslarına mutlaka bakmanızı öneririm. Yapacağınız tüm online pazarlama stratejilerinde  cihaza göre teklif verme ayarlarını yapmanız da size yardımcı olacaktır. Örneğin, en çok mobil cihazlardan dönüşüm alıyorsanız, reklamınızı desktoplarda daha seyrek gösterebilirsiniz. Desktopı -%40 azalt, Mobili +%15 arttır gibi.

Aynı zamanda eğer cihazlar arasında dönüşümlerde çok fazla farklılık varsa daha fazla derine inerek olayı incelemenizi öneririm. Örneğin, web site sayfa hızı, görüntü ve tasarım kalitesi gibi.

Ağ servisleri raporunu inceleyerek vereceğiniz reklamlarda kampanya ayarlarında ağ servislerine özel teklif ayarlaması yapabilirsiniz. Örneğin, en çok Turkcell ağ servisinden dönüşüm elde ediyorsanız, reklam kampanyalarınızda Turkcell ağ servis teklifini %5 arttırabilirsiniz gibi.

Marka Tanıtım Kampanyaları İçin

Deneyimlerime göre genelde tüm dijital pazarlamacılar en başarılı marka kampanyalarını oluştururken zolanıyor. Google Analytics’te ki bazı araçlar ile gerçek kullanıcılarımızın / müşterilerimizin hangi sayfalarda ve içeriklerde zaman geçirdiklerini aynı zamanda ilgi alanlarının neler olduğunu görebileceğiz.

Sayfa Görüntülenme Raporu

Bu rapor ile gerçekten değerli bilgileri öğrenebilirsiniz. Hangi içeriklerin daha çok ilgi çekici olduğu ya da daha az vakit geçirildiği bilgisine sahip olabiliriz.

Google Analytics Page Views Report
Google Analytics Page Views Report

Bu rapor aracılığı ile kullanıcıların:

*En çok hangi sayfaları ziyaret ettiğini, hangi sayfalarda daha çok ve daha az vakit geçirdiklerini, ne tarz içeriklerden hoşlandıklarını, içeriğin markanız ile olan ilişkisini ve benzeri her türlü cevabı bulabilirsiniz.

*Eğer sayfanın görüntülenme sayısı çok yüksek, aynı zamanda sayfadan çıkış yüzdesi de çok yüksek ise sayfayı geliştirmenizi öneririm. Özellikle organikten direk sayfaya gelen kullanıcıları daha fazla web sitesinde tutabilmek adına yenilikler geliştirebilirsiniz.

Kullanıcıların İlgi Alanı Kategorileri

Bu rapor aracılığı ile web sitenizi ziyaret eden kullanıcıların ilgi alanı kategorileri neler bunları görebilirsiniz. Bu sayede o ilgi alanı kategorilerinde kendinize yeni hedef kitleler oluşturabilirsiniz. Özellikle yeni reklam kampanyaları çıkmadan önce “ne tarz bir kitleye reklam vereceğiz?” sorusunun cevabı işte burada.

Google Analytics Interests Affinity Categories
Google Analytics Interests Affinity Categories

Bu rapor size kullanıcıların ya da müşterilerinizin genel anlamda hayat stillerini verebilir. En çok nelerden hoşlandıklarını bu sayede anlayabilirsiniz.

Tabi burada bazı kategorileri detaylı incelemeniz gerekir. Örneğin, ingilizce okulunun reklam kampanyalarını optimize ediyorsunuz ve yeni hedef kitle oluştmanız gerekiyor, bu sayfada ilk sırada “Türkçe eğitim meraklıları” kategorisini görürseniz bu bi yerde yanlış giden bir şeyler olduğunu gösterir, bunun için mevcut hedef kitlenizi gözden geçirmeniz gerekir.

Yaptığınız reklamlar sonucunda bu sayfaya gelip hedef kitlenizin ilgi alanlarını analiz edin çok absürt alakasız ilgi alanı kategorileri görürseniz, hedef kitlelerinizi yeniden gözden geçirin.

Google Analytics de Organik Arama Terimleri ve Sonuçları Markanızla İlişkilendirme

Bu raporu Google Analytics’te görüntüleyebilmek için Search Console hesabınızı Google Analytics ile ilişkilendirmeniz gerekmektedir. Daha sonrasında Acquisition > Search Console > Quieries ile organikten gelen arama terimlerini görüntüleyebilirsiniz.

Google Analytics, Organik Arama Terimleri Raporu
Google Analytics, Organik Arama Terimleri Raporu

Bu raporda yeni segmentler aracılığı ile organik aramalardan gelen kullanıcıların dönüşümlerini gözlemleyebilirsiniz.

Eğer farklı ülkelerde satış yapıyorsanız bu rapor aracılığı ile organik arama terimlerini ülke bazında “Primary Dimension – boyutlar ile” filtreleyebilir, arama terimi – ülke – dönüşüm analizi yapabilirsiniz.

Direk markanızı aratan kullanıcıları bu şekilde bulabilirsiniz.

Notlar ve Sonuç

Online pazarlama kampanyalarınızı oluştururken her zaman Google Analytics verilerine bakmanızda fayda vardır. Buradan alacağınız veriler ile çok başarılı işler yapabilirsiniz.

Eğer takıldığınız bir alan varsa yorum yazabilir ya da bana ulaşabilirsiniz.

Sizlere daha önceki yazımda Google Analytics Intelligence’den bahsetmiştim. Eğer Intelligence ile ilgili bilginiz yoksa bu makalemi okumanızı öneririm; tıklayın.

Bütünleşik pazarlama, reklam, yönetimi ve danışmanlığı ile ilgili hızlı bir şekilde fiyat teklifi alabilirsiniz.

E-posta Bülteni

Bültene abone olarak en son paylaşılan içeriklerden ilk siz haberdar olabilirsiniz.
İlgilendiğiniz içeriği bulabilmek için arama yapın.

Son Paylaşılan İçerikler

Tümünü Görüntüle
Abonelik
Bildirim
guest

2 Yorumlar
Geri Bildirimler
Tüm Yorumları Göster
Melih Can
Melih Can
5 yıl önce

Makaleniz benim için çok verimli oldu, performance marketing ile ilgili yeni yazılarınızı bekliyoruz.