
Google Ads Custom Intent Nedir?
Google, 2018 yılında AdWords GDN’de (Google Display Network) yani Google Görsel Reklamlarda yeni bir özellik çıkardı ve yayınladı. Adı da Custom Intent Türkçesi ile Özel Amaç Hedef Kitlesi.
Custom Intent (Özel Amaç Kitlesi) hedefli reklamcılık Google’ın sunduğu yapay zeka ile reklamlarınızı doğru kişilere yani doğru hedef kitleye ulaştırmanıza yardımcı olmaktadır. Bu reklam modelinde reklamın içeriğinden ya da görselin tasarımından ziyade hedef kitleye yoğunlaşmanız gerekmektedir. Burada ki amaç doğru hedef kitleye ulaşabilmek.
Eğer hesabınız yeni ise custom intent’ı seçtiğinizde Otomatik Oluştur seçeneğini göreceksiniz. Bunu Google sizin için yapabilir ve sizin için özel amaç hedef kitlesi oluşturabilir. Eğer bunu kendiniz yapmak istiyorsanız aşağıda bunun yöntemlerinden bahsediyor olacağım.
Custom Intent – Özel Amaç Hedef Kitlesi Nasıl Oluşturulur?
Yeni bir GDN reklamı, reklam grubu ve reklamı oluşturun.
Audiences / Add Audience dedikten sonra aşağıdaki şekilde pencere açılacak.
Sonrasında aşağıda da görebileceğiniz gibi Custom Intent’i oluşturabileceğiniz seçenekler gelecek. Buradaki seçimleri yapıp kaydettikten sonra kurulumu tamamlamış olursunuz. Eğer daha önce kullanmadıysanız hesabınız yeni ise en başta çıkan auto-created’ı göreceksiniz. Bunun anlamı Google sizin için kitleyi oluşturacaktır. Bu yöntemleri aşağıda açıkladım.
Oluşturduğunuz hedef kitlenin adını girin.

Audience Adı Girişi
Aşağıda detaylı şekilde açıkladığım custom intent için keyword veya URL tanımlaması yapın.
Tüm işlemleri bitirdikten sonra sayfanın sağında size Google tarafından sunulan tahmini veriler yer alacaktır.

Custom Intent Tahmini Veriler
Özel Amaç Hedef Kitlesi Yöntemleri Nelerdir?
Özel Amaç Hedef Kitlesinde kullanabileceğiniz hedefleme yöntemleri üç türlüdür.
Birincisi ve bence maliyetleme açısından en önemlisi anahtar kelimeler (keywords). Bu yöntemde anahtar kelimelerinizi yazarak spesifik hedefleme yapabilirsiniz. O anahtar kelimelerde ya da yakın varyanslarda arama yapan kullanıcıları hedefleyebilirsiniz. Şöyle düşünelim, Google Search de reklamlarınız yayınlanıyor ve “saç ekimi” anahtar kelimesi çok pahalı bir anahtar kelime bu anahtar kelime de TBM yani tıklama başına maliyet 9-TL ödemek yerine GDN’de custom intent keyword hedeflemesi yaparak çok daha düşük bir maliyetle o hedef kitleye ulaşabilirsiniz. Kullanıcı saç ekimi kelimesini aratmıştır ve sonuçlara ulaşmıştır. Sonrasında ziyaret ettiği herhangi bir (Google reklamlarını yayınlayan) websitesinde sizin reklamınızı görecektir. Çünkü siz custom intent keyword ile “saç ekimi” ni hedeflediğiniz için.
İkincisi URL hedefleme. Bu yöntemi rakiplerinizin kullanıcılarını hedeflemede kullanabilirsiniz. Rakiplerin URL’lerini yazarak oluşturacağınız listenizde bu websitesini ziyaret etmiş ya da etkileşime geçmiş kullanıcılara ulaşmanızı sağlayacaktır.
Üçüncüsü ise in-market audiences. Bunu ayrı bir opsiyon olarak düşünebilirsiniz. Ve aklınıza “Konular/Topics” ile bunun ne farkı var sorusu gelebilir. Bu kısım hedef kitleyi daha da spesifik hale getirebilmemize yardımcı oluyor. Örneğin anahtar kelimesi ve in-market audiences seçili bir hefleme yaparsanız çok daha spesifik bir kitle oluşturmuş olursunuz. Bunu kullanmak istiyorsanız kesinlikle ezbere çalışmayın. Yani rasgele seçmeyin. Bu verilere Google Analytics’ten ulaşabilirsiniz. Sizin için en uygun olan kategorileri bulduktan sonra seçimi genişletebilirsiniz.
Örneğin; pizza satışı yapıyorsunuz ve reklamlarınızı custom intent ile oluşturmak isterseniz kullanabileceğiniz iki yöntem URL ve anahtar kelimesidir. Anahtar kelimesi “pizza çeşitleri, pizza sipariş ver, pizza, en iyi pizza” vb. gibi URL ise sizin gibi pizza satışı yapan web sitelerinin URL lerini verip custom intent oluşturabilir ve hedefleyebilirsiniz. Reklamlarınız doğru spesifik hedef kitlesine gösterilecektir.
Önemli Notlar
Eğer custom intent kullanıyorsanız her bir hedefleme stratejisinde minimum 15-20 tane hedefleme kriteri girin her biri için. Örneğin Keyword kullanacaksınız minimum 15-20 tane keyword girin.
URL ve keywordu ayırırsanız daha geniş çaplı kişilere ulaşabilirsiniz. Hedef ağınızı daraltmak isterseniz hepsini tek bir custom intentte kullanabilirsiniz. Ayrıca her bir reklam grubu içinde farklı hedefleme yapabilirsiniz.
Yazdığınız her anahtar kelime ya da URL den sonra sağ tarafta tahmini erişim sayısı görürsünüz. Bu sayı sizi tatmin ediyorsa kitlenizi oluşturun; eğer sizi tatmin etmiyorsa biraz daha arttırın, çok fazla ise parçalara bölün.
Türkiye’de ki deneyimlerinden gördüğüm kadarıyla normal GDN reklamcılığına göre daha pahalı. Ayrıca insanlar daha kullanıma başlamamış ve para kaybı çok fazla olacak diye korkuyorlar. Dolayısıyla machine learning muhabbeti biraz daha zaman alacak gibi.
Amerika’da ki deneyimlerinden gördüğüm kadarıyla çok iyi çalışıyor. Yine ortalama TBM normal GDN reklamlarından pahalı olsada dönüşüm sayıları çok daha fazla oluyor. Özellikle e-ticaret SEM tarafında.
In-market audience’ı kullanmak istiyorsanız verilerinizi Google Analytics’ten almanızı öneririm. Ezbere kategori seçmemelisiniz. Bunun için doğru veriye Google Analytics / Kitle / Yakın İlgi Alanı Kategorisi size yardımcı olabilir. Hatta bunu ülke ve cinsiyet vb. gibi kırılımlara ayırabilir, spesifik hedefleme yapabilirsiniz.
Türkiye’de Manuel CPC ve geliştirilmiş tiki ile ilerlemenizi öneririm. Çok fazla para kaybı yaşamamanız için en azından ilk haftası için.
Eğer reklamınız az gösteriliyor ya da tıklama almıyorsa CPC leri arttırın.
Bütünleşik pazarlama, reklam, yönetimi ve danışmanlığı ile ilgili hızlı bir şekilde fiyat teklifi alabilirsiniz.