Bölüm 10: Sanal Pazarlarda Nasıl Satış Yapılır ve Satışları Arttırma Teknikleri Nelerdir?
- Mayıs 10, 2020
- PODCAST YAYINLARI

10. Bölüm Podcast Konusu
Mayıs ayı Dijital Pazarlama podcastin de bu ay sanal pazar yerlerinde satış yapma yöntemleri ve sanal pazar yerlerinde hali hazır da satış yapanların nasıl satışlarını arttırabileceğini konuştuk. Bu podcastin konuğu benim çocukluk arkadaşım olan Engin Güler.
İnternet üzerinden satış yapmak isteyen birçok satıcı için Sanal Pazar yerleri (N11, Gittigidiyor, Hepsiburada, Amazon, E-Pttavm, Trendyol vb.) mi yoksa yeni bir e-ticaret sitesi mi daha avantajlıdır sorusu her zaman merak edilen bir konudur.
Ürünlerinizi internet üzerinden pazarlamanın birçok yolu vardır. Ürünlerinizi kendinize ait olan e-ticaret web sitesi üzerinden ya da sanal pazar yerleri (N11, Gittigidiyor, Hepsiburada, Amazon, E-Pttavm, Trendyol vb.) üzerinden veya her ikisini de kullanarak satış yapabilirsiniz.
E-ticarete yeni başlıyorsanız ve hiç bir deneyiminiz yok ise kesinlikle sanal pazar yerlerinde satış yaparak başlamalısınız. Sanal pazar yerlerine girmek e-ticarete göre daha az maliyetlidir. Sanal pazar yerlerinde yeniden bir teknik altyapı, ödeme altyapısına ihtiyaç yoktur sadece bir mağaza açmanız yeterlidir. Ancak e-ticaret sitesi kurmak istediğinizde yeni bir teknik altyapı, ödeme yöntemi entegrasyonu, e- ticaret site yönetimi, e-ticaret site kurulumu ve bakım masraflarıyla daha fazla bir maliyet oluşturmaktadır.
Sanal pazar yerlerinden veya e-ticaret sitesi üzerinden alışveriş yapacak müşterilerin güvenini sağlamak gerekir. Ancak müşteri marka bilinirliği duyulmamış bir e-ticaret sitesinden alışveriş yapmaktansa her platformda bilinen sanal pazar yerlerinden alışveriş yapmayı tercih etmektedir.
Her iki platformunda kendine göre avantajları ve dezavantajları mevcuttur. Ancak az maliyet ve hazır müşteri kitlesine ulaşmak için sanal pazar yerleri ile başlamak satıcı olarak daha doğru bir karar olacaktır. Mağazamız için gerekli olan marka bilinirliği ve satışları arttırdıktan sonra ikinci adım olan markamıza ait e-ticaret sitemizi kurabiliriz.
Sanal Pazar Yerlerinde Nasıl Mağaza Açabiliriz?
Tüm sanal pazar yerleri için konuşacak olursak Türkiye Cumhuriyeti vergi numarası olan tüm şirketler pazar yerlerinde mağaza açabilirler.
Online olarak pazar yerine başvuru yaptıktan sonra pazar yeri tarafından talep edilen evrakların gönderilmesi gerekmektedir. Pazar yerleri tarafından talep edilen evraklar altta belirtilmiştir.
Şahıs Şirketleri İçin:
- Vergi Levhası
- İmza Sirküleri
- Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
- Pazar yerleri İle Yapılan Sözleşme Evrakları
Sermaye Şirketleri veya Adi Ortaklıklar İçin:
- Güncel Faaliyet Belgesi
- Vergi Levhası
- Kuruluş Ticaret Sicil Gazetesi
- İmza Sirküleri
- Ortaklık Sözleşmesi (Adi Ortaklıklar İçin)
- Pazar yerleri ile Yapılan Sözleşme Evrakları
Sanal Pazar Yerlerinde Satışları Nasıl Arttırabiliriz ?
Sanal pazar yerlerinde bulunan mağazamızın satışlarını arttırabilmemiz için birçok yöntem vardır. Öncelikle pazar yerinde bulunan mağazamızın puanını en üst seviye de tutmalıyız. Puanımızı en üst seviye de tutmak için bazı marka stratejileri geliştirmemiz gerekmektedir. Bu stratejileri madde madde açıklayacağım.
Ürün isim ve başlıkları
Pazarladığınız bir ürünün doğru müşteriye ulaşması için ürün başlığınızı ürünü tarif eden net anahtar kelimeler ve stratejik bir şekilde belirlemeniz gerekmektedir. Müşteri Google Arama Motorunda ürünü arattığında, belirlediğimiz kaliteli bir başlık ile ürün ilk sıralarda çıkabilmelidir.
Ürün özellikleri ve açıklaması
Müşteriler mağazanızda bulunan ürünlere göz attığında, ilk bakacakları unsur ürünün teknik özellikleri ve ürün hakkındaki açıklamalar olacaktır. Her ürün için ayrı ve açıklayıcı, müşterinin basit bir şekilde anlayacağı dilden özellikleri yazılmalıdır. Ürün açıklamaları ile müşterinin kafasındaki soru işaretlerini giderip, müşterinin güvenini kazanabilirsiniz.
Ürün fotoğrafları
Her müşteri alacağı ürünü görmek ister. Müşterinin kafasındaki soru işaretlerini kaldırmamız için ürünün her açıdan, net bir şekilde çekilmiş fotoğraflarını müşteriye sunmamız gerekir.
Ürün fiyatlandırma
Pazar yerlerinde bulunan diğer mağazalarda sizinle aynı ürünün satışını yapacak ve bu durumda rekabeti doğuracaktır. Müşteri her zaman aynı kalitedeki en ucuz ürünü aratmaktadır. Ürününüzü daha fazla satabilmek için mağazanızda bulunan her ürün için diğer mağazalara göre en uygun fiyatı siz vermelisiniz.
Kargolama ve kargo ücreti
Ürünlerinizi belirtmiş olduğunuz kargolama süresi içinde göndermeye her zaman dikkat edin. Söz verdiğiniz sürede müşteriye kargoyu ulaştırarak müşteri gözünde diğer mağazalara göre daha güvenli bir mağaza profilini oluşturmalısınız. Müşterilerin ilgisini çeken diğer bir nokta ise ürünü gönderirken kargo ücretinin talep edilmemesidir. Her ürün girişinizde “Kargo Ücretsiz” seçeneği girerek müşteri için, daha seçilebilir bir mağaza olacaksınız.
Müşteri mesajları
Müşteri bir ürün satın almadan önce mutlaka ürün ile alakalı soru soracaktır. Müşterinin sorularına en kısa sürede cevap verilmesi gerekir. Kısa sürede bu sorulara cevap vermeniz hem müşterinin size karşı güvenini arttırır, hem de mağaza puanınızı arttırabilirsiniz.
Mağaza puanı ve yorumları
Mağazanızın satışlarını arttırmak için müşteri puan ve yorumları çok önemlidir. Mağazanızın önündeki süreç, satış ve yeni müşteri kazanmak olmalıdır. Yeni müşteri mağazanızdan alışveriş yapmadan önce baktığı en önemli kriterlerden biri müşteri yorumlarıdır. Her müşteri yorum yapamayabilir ancak müşteri memnuniyeti adına iletişim kurarak olumlu bir yorum yazmasını rica edebiliriz. Başka bir husus ise kargoladığımız ürünlerin yanında müşteriye küçük hediyeler gönderebiliriz. Bu hediyeler ne kadar küçük görünse de müşteri için büyük bir anlam ifade etmektedir.
Fatura gönderme
Sattığınız ürünler için mutlaka fatura kesin ve ürün ile birlikte müşteriye faturasını gönderin. Müşteri her zaman elinde yaptığı alışveriş ile alakalı belge olmasını ister. kargoladığınız ürünlerde güveni sağlarsanız alışveriş yapan müşteri tekrar sizi tercih edecektir.
Pazar yerleri reklam yönetimi
Reklam, pazarlama stratejinizde ki en önemli unsurdur. Mağazanızın ilk tanıtım aşamalarında reklam çok önemlidir. Ürünün pazar yerindeki hedef kitleye tanıtılması ve mağaza marka değerinin yükseltilmesi için pazar yerinde bulunan tüm reklam platformlarını kullanmamız gerekir. Belirli bir satış seviyesine ve mağaza puanına gelene kadar reklam maliyetlerinizi üst seviye de tutmalıyız.
Sanal Pazar yerlerinde (N11, Gittigidiyor, Hepsiburada, Amazon, E-Pttavm, Trendyol vb.) kimler satış yapabilir, üyelik sürecinde adımlar nelerdir, başvuru için gerekli evraklar nelerdir, hangi ürünler satılabilir, hangi ürünlerin satışı yapılamaz, ürün yükleme işlemleri nasıl yapılır, sipariş yönetimi nasıl gerçekleşir, ödemeler nasıl aktarılır, kargo kampanya ve süreçleri nasıl işler, reklam nasıl verilir, pazar yerindeki mağaza nasıl yönetilir gibi sorularınız ve danışmanlık hizmetleriniz için Global Web Art ile iletişime geçebilirsiniz. Tüm süreçte size yardımcı olacak ve danışmanlık yapacaklardır.
Engin Güler İletişim Bilgileri
WhatsApp Destek: 0552.554.3282
Bütünleşik pazarlama, reklam, yönetimi ve danışmanlığı ile ilgili hızlı bir şekilde fiyat teklifi alabilirsiniz.
sanal pazar yerleri için nasıl reklam yapılacağı konusunda bilgi verir misiniz?
google reklamları kullanılarak yapılabilir mi?
Merhaba Ömer Bey size detaylı mail atılmıştır.