Yeni Bir Web Sitesinin Dijitale Girişi ve Arama Motorlarına Kaydı

  • Eylül 6, 2018
  • SEO
Yeni Bir Web Sitesinin Dijitale Girişi Ve Arama Motorlarına Kaydı

İlk domaininizi aldınız ve yeni bir web sitesi oluşturdunuz. Fakat web siteniz Google’da ve diğer arama motorlarında görünmüyor. Peki bu dijitale girişinizi en başarılı şekilde nasıl yapabilirsiniz?

Öncelikle dijital dünyaya hoşgeldiniz. Kendinizi, işinizi ya da blog sayfanızı dijitale taşımış bulunmaktasınız.. Peki arama motorları sizi kaydetmezse onca emek boşuna gitmiş olmaz mı ? Gelin aşama aşama yen bir web sitesinin dijitale giriş öyküsünü inceleyelim.

Yeni Bir Web Sitesinin Dijitale Girişi

Öncelikle aşamalar arasında yer almasa da zaten yapmanız gereken ilk önemli şey SSL kurulumudur. Domaininize SSL kurulumu yapıp web sitenizin güvenli bağlantı kategorisinde yer almasını sağlamaktır.


Aşama 1. Web Sitenizi Oluştururken Teknik SEO’ya Dikkat Edin

Teknik SEO’dan kastım basit düzeyde: Title (yani site başlığı, sayfa başlığı), description (sayfa açıklamaları), keywords (anahtar kelimeler), tags (etiketler), URL yolları (oluşturduğunuz URL’ler sayfa ile ilgili olmalıdır örneğin domain.com/hakkimizda gibi).

Eğer WordPress altyapısı ile web sitenizi oluşturduysanız ilk yüklemeniz gereken eklenti SEO eklentisi olmalıdır. Burada bir çok örnek olmakla beraber size önereceğim eklenti Yoast SEO eklentisi olacaktır. Yoast SEO eklentisinin Türkçe dil paket seçeneği ve desteği bulunmaktadır. Ücretsiz sürümünü kullanabilirsiniz. Ancak bu işi daha da profesyonel yapmak istiyorum diyorsanız Yoast SEO Pro’yu kullanmanızı öneririm 1 domain için şuan ki fiyatı $89’dır. Bir kere aldığınızda sınırsız kullanabilirsiniz o domain için ancak güncellemeleri sadece 1 yıl alabilirsiniz.

Yoast SEO eklentisinin ücretsiz versiyonunu kurduktan sonra sayfa başlığı, açıklama ya da anahtar kelime vb. gibi tüm eksikleri giderebilirsiniz. Burada uzunluk ölçütüne dikkat etmeniz ne çok kısa ne çok uzun yazılar yazmamanız gerekmektedir. Buraları doldururken eklenti size kontrol imkanı vermektedir.


Aşama 2. Google Search Console’a Web Sitenizi Ekleyin

En önemli aşamalardan biridir. Google her ne kadar otomatik taramalar yapsa da sizin manuel olarak web sitenizi Google Webmaster Tool ya da diğer adı Google Search Console’a eklemeniz gerekmektedir.

Ücretsiz bir şekilde domaininizi buraya ekleyebilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken Google Search Console sayfasını ziyaret edip panelden sağ üstte yer alan “Özellik Ekle” butonu ile domaininizi eklemektir.

Search Console Domain Ekle Aqqhqz

Google Search Console Domain Ekleme

Burada dikkat etmeniz gereken olay, domaininizin her türlü uzantısını eklemelisiniz. Örneğin; https://www.faruktoprak.com + https://faruktoprak.com gibi.

Eklenen Domainler Search Console Hqskwd

Örnek Domain Uzantıları


Aşama 3. Google Search Console Sitemap .xml Ekleme

Web sitenizi Search Console’a eklediniz. Sıra geldi search console’a sitemap yani site haritası gönderme işlemine. Search Console’a giriş yaptıktan sonra sol menüden Tarama / Site Haritaları butonuna tıklayın. Yeni panelde bu direk Dizin altında Site Haritaları olarak yer almaktadır.

Açılan sayfadan Yoast SEO eklentisini kurduğunuz için otomatik olarak site haritanız domain.com/sitemap.xml olarak oluşturulacaktır. Dolayısıyla açılan sayfaya sitemap.xml yazmanız yeterli olacaktır.

Google Sitemap Ekleme Toglp7

Google Sitemap .Xml Ekleme


Aşama 4. Bing Webmaster Kaydının Yapılması, Sitemap .xml ve URL’lerin Eklenmesi

Web sitenizi Bing arama motoruna ve webmaster paneline kayıt etmeniz ve doğrulama yapmanız gereken ilk işlerden biridir. Bing Webmaster paneline giriş yaptıktan sonra, en üstte yer alan Sitelerim / Site Ekle alanından web sitenizi ekleyebilirsiniz.

Bing Webmaster Site Ekleme Bno7Ym

Bing Webmaster Site Ekleme

Bing Webmaster Url Ekle MkiccvWeb sitenizi buraya başarıyla ekledikten sonra aynı şekilde site haritamızı da buraya yüklüyoruz. Sol menüde yer alan Sitemi Yapılandır altında Site Haritalarına tıklayarak açılan sayfadan web site haritamızı domain.com/sitemap.xml buraya ekliyoruz.

Bir diğer önemli yapılacak iş ise, bu panele web sitemizin URL lerini manuel olarak gönderiyoruz. Yine Sitemi Yapılandır altından URL’leri Gönder butonuna tıklayıp URL’leri ekleyip gönderiyoruz. Burada dikkat etmemiz gereken şey buraya ayda 50 URL günde ise sadece 10 URL gönderebiliriz.


Aşama 5. Google Tag Manager Kurulumu

Kulağa çok zor gibi gelse de Google Tag Manager kurulumu aslında çok basittir. Öncelikle Google hesabınızla Tag Manager’a giriş yapıp panele erişin buraya domaininizi ekledikten sonra size verilen kodu temanızın header kısmına ekleyin. Bundan sonra web sitemize yapacağımız tüm kurulumları Analytics, Metrica vb. gibi hepsini Tag Manager üzerinden yapılandırabiliriz.

Google Tag Manager Kurulum Wrrdza


Aşama 6. Google Analytics ve Yandex Metrica Kurulumu

Yeni web sitenizin istatistiklerine erişebilmek için Google Analytics ve Yandex Metrica kurulumlarını yapmanız gerekmektedir. Google Tag Manager’ı kurduğumuz için Analytics ve Metrica kodunu direk buraya ekleyeceğiz. Analytics ve Metrica’da hesap açın ve daha sonra bu hesabınıza web sitenizi ekleyin. Sistemin size verdiği kodu eklemek için Google Tag Manager paneline girin, sol tarafta menülerde yer alan Etiketler bağlatısına tıklayın. Açılan Etiketler sayfasından Yeni butonuna daha sonra Etiket Yapılandırmasından Özel HTML etiketi ile ya da Analytics etiketi ile kodunuuz ekleyebilirsiniz. Metrica için Özel HTML i kullanabilirsiniz.

İki ayrı etiketi de tüm sayfalarda çalıştırdıktan sonra etiketinizi göndermeyi ve çalıştırmayı unutmayın. Çoğu kişi ilk seferinde etiketleri ekliyor ama göndermeyi unutuyor.

Google Tag Manager Etiket Ekleme Fuzaap

Google Tag Manager Etiketler Listesi Ve Etiket Ekleme


Aşama 7. Web Sitenizi Sosyal Medya Hesaplarınızda, reddit.com ve folkd.com ‘ta Tanıtın ve Paylaşın

Reddit ve folkd Google’ın çok sevdiği web sitelerdir ve hala Google burada ki URL leri dikkate almaktadır. Dolayısıyla web siteniz tamamlandığında web sitenizin URL tanıtımlarını önce kendi sosyal medya hesaplarınızda yapmalı daha sonra reddit.com ve folkd.com ‘da paylaşmalısınız. Bu işlem web sitenizin domaininizin arama motorlarına daha hızlı bir şekilde indexlenmesini ve görüntülenmesini sağlayacaktır.

Yukarı da size basit ve hızlı bir şekilde yapabileceklerinizi söyledim. Daha profesyonel işler için SEO uzmanlarından danışmanlık talep edebilirsiniz.

Bunların dışında bundan sonra ki ileri seviye ve yapılması gereken aşamalar özetle: 

* robots.txt ve .htaccess güncel ve doğru oluşturulmuş olmalı.

* Sayfa hızınızın Page Speed Insight ile test edilip eksik ya da hatalı alanların düzeltilmesi ve gerekli sayfa sıkıştırma vb. işlemlerin yapılması.

* Mobil sayfanız için AMP versiyonunun oluşturulması.

* Schema eklentisinin kurulup gerekli ayarların yapılandırılması.

* Kaliteli ve otoriter sayfalardan backlinkler alınması.

* Elinizde başka web siteleri varsa daha önceden oluşturulmuş bu web sitelerinden yeni oluşturduğunuz web sitenize direk link çıkmanız.

* Redirection eklentisinin kurulması ve Search Console’dan güncel olarak takipler sonucunda Not Found yani bulunamayan URL lerin yönlendirilmesinin yapılması.

Sorunuz olursa bana ulaşabilirsiniz. Şimdiden size dijital dünyada bol şans dilerim…

Bütünleşik pazarlama, reklam, yönetimi ve danışmanlığı ile ilgili hızlı bir şekilde fiyat teklifi alabilirsiniz.

E-posta Bülteni

Bültene abone olarak en son paylaşılan içeriklerden ilk siz haberdar olabilirsiniz.
İlgilendiğiniz içeriği bulabilmek için arama yapın.

Son Paylaşılan İçerikler

Tümünü Görüntüle
Abonelik
Bildirim
guest

0 Yorumlar
Geri Bildirimler
Tüm Yorumları Göster