Sıklık Sınırı Hesaplanması ve Optimizasyon Stratejileri

Sıklık Sınırı Hesaplanması Ve Optimizasyon Stratejileri

Facebook’da yayınladığınız reklamlar da sizin için en önemli metrik hangisi deseydim ne cevap verirdiniz ? Eminim ki Cost per Conversion (CPA) yani Maliyet / Dönüşüm ya da Cost per Click (CPC) yani tıklama başına maliyet diyecektiniz. Ama önemli olan ve sürekli kontrol etmeniz gereken bir metrik daha var… O da Frequency yani Sıklık Sınırı.

İnsanlara sürekli aynı reklamı gösteriyorsak, bu bizim hatamızdır. Sürekli aynı reklamı gördüğünüzü düşünün, onu geçmek, kapatmak ya da görmemek için herşeyi yaparsınız.. Siz bu şekilde düşünürken sizin müşterilerinizin de bu şekilde düşüneceğini unutmamanız gerekir. Dolayısıyla kampanya optimizasyonlarını yaptığınız zaman CPA ve CPC yeterli olmuyor; buna ek olarakta sıklık sınırına yani frequency’e bakmanız gerekiyor. Bunlara ek olarakta Click-Through rate yani tıklama oranı ve Conversion rate yani dönüşüm oranına da bakmanızı öneririm.

Sıklık Sınırı Nedir ve Neden Önemlidir ?

Sıklık sınırını bilmemiz için öncelikle aşağıda ki terimleri bilmemiz gerekir.

Impressions (Gösterimler) : Reklamınızın gösterildiği sayı.

Reach (Ulaşılan Sayı) : Reklamınızın ulaştığı insan sayısı. Bu sayı unique yani eşsiz sayıdır.

Frequency ( Sıklık Sınırı ) : Reklamınız tekil kişilere gösterilme oranı. Yani bir kişinin ortalama reklamınızı gördüğü sayı.

Sıklık Sınırını Nasıl Hesaplarız ?

Impressions ve Reach sayılarını bildikten sonra Sıklık Sınırını yani Frequency’i çok rahatça hesaplayabiliriz. İşte formülü:

Impressions / Reach = Frequency

Yani Gösterim / Reklamınızın Ulaştığı kişi sayısı yaparsanız Sıklık Sınırını bulursunuz. Örneğin aşağıda ki örnekte de görebileceğiniz gibi 16.190/12.586 yaparsanız 1.29 insana ulaştığınızı görebilirsiniz. Bu ortalama bir sayıdır yani bazı kampanyalar 5 kişiye gösterilmiş olabilir bazıları ise sadece 1. Aşağıda ki yaptığımız örnek genel olarak kampanya düzeyinde bakılan bir metriktir.

Siklik Siniri

Sıklık Sınırı Hesaplama

Sıklık Sınırı Neden Bu Kadar Önemli ve Nelere Sebep Veriyor?

İnsanlarda Reklam Körlüğü Başlıyor

Tabi biz sıklık sınırını bulduk fakat bir şey daha var ki o da insanlarda reklam körlüğünün oluşması. Comscore‘un sonucuna göre ortalama bir insan aylık 1,707 reklama maruz kalıyor. Bu sayı çok fazla değil mi ? Belli bir süre sonra beynimiz reklamları direk filtreleyebiliyor ve gördüğü halde anlamayan bir yapıya dönüşüyor. Tabi bu durumda ister istemez CTR ‘ın azalması bu da CPC ve CPA lerin yükselmesine neden oluyor.

Sıklık sınırıyla reklam körlüğünün ne alakası var dediğinizi duyar gibiyim.. İşte alakası şu: Bu durum bize çok fazla maliyete sebep oluyor. Bunun detayını aşağıda açıklıyor olacağım.

Kullanıcıları Sinirlendiriyoruz

Kullanıcılara aynı reklamı sürekli göstererek onları sinirlendiriyoruz. Kendimizden örnek verelim aynı reklamı 3,5,6 kere gördüğümüzü düşünelim sizce bu kadar çok ısrardan sonra o markayı sevebilecek miyiz ? En güzel videonun ortasında çıkan ya da instagram da arkadaşlarımızın fotoğraflarına bakarken aralara giren o reklamlara nefret eder duruma gelmez miyiz?

Dijital’de ki deneyimlerime dayanarak söyleyecek olursam, frequency rate yani sıklık sınırı oranı yüksek olan reklamlara kullanıcılar genelde kötü yorumlar yaparak, küfrederek ya da gereksiz yere tıklama yaparak tepki veriyorlar.

İnanmıyorum Diyorsan, O Zaman Biraz Datalara Bakalım

Şuan yönettiğim 4 farklı hesapta ki verileri inceleyecek olursak sonuçlar hayret verici diyebilirim.

Facebook Ad Frequency

Comparing Ctr And Cpc Based On The Frequency

Sıklık Sınırı CTR Tıklama Oranı CPC Tıklama Başına Maliyet Değişikliği
1  0 0
2 -8.91%  +49.82%
3  -16.92% +62.20%
4 -23.34% +68.02%
5 -29.72% +98.51%
6 -41.19% +127.32%
7 -41.38% +127.26%
8 -48.97% +138.31%
9 -49.87%  +161.15%

Yukarı da ki tablodan ve grafikten göreceğiniz üzere sıklık sınırı arttıkça tıklama oranı CTR azalıyor ve CPC yani tıklama başına maliyet artıyor. Bu sanırım reklam verenlerin ve hesap yöneticilerinin en son isteyeceği durumdur 🙂

Dolayısıyla bir kişiye 50 kere reklam göstermenin anlamı yok.

Peki bana soracak olsaydınız en fazla gösterim oranı ne olmalıdır diye? Bu sayı sektörden sektöre değişiklik göstereceğinden net bir cevap veremeyecektim ancak benim uyguladığım metoda göre ben tüm reklam gruplarında 5 den fazla sıklık sınırı olanları kapatıp yeni reklam gruplarıyla değiştiriyorum. Ama kesinlikle 10’un üzerine çıkmamanızı öneririm.

Sıklık Sınırı Uyuşmazlığı Durumunu Nasıl Düzeltebiliriz?

Öncelikle doğru reklam metni ile yani Call to Action harekete geçirici mesaj ve görsel ile reklamlarımızı hazırlayın.

Audience, yani hedef kitleniz ile bütçeniz arasında doğru bir orantı olsun.

Yani hedef kitleniz 100’den az çıkıyor ise ve günlük bütçeniz 10-TL ise bu durum problem oluşturmayacaktır. Ancak hedef kitleniz 100’den az ise ve günlük bütçeniz 100-TL ve fazlası ise bu durum problem çıkaracak ve gereksiz maliyetlere neden olacaktır. O yüzden çıkan hedef kitle boyutuna göre günlük bütçenizi tespit edin.

Hızlıca harekete geçin ve takip edin.

Reklamlarınızı ve kampanyalarınızı sürekli takip edin. Optimizasyon yaparken Frequency oranlarına mutlaka bakın. 5’in üzerinde olan reklamlarınızı kapatıp yeni reklam metni ve görseli ile değiştirin. Banner blindless ile yani reklam körlüğü ile savaşın, reklamız güzel ve ilgi çekici olsun; reklam yayınlamak için reklam yayınlamayın.

Bunlar haricinde sorunuz ve görüşünüz olursa direk bana ulaşabilirsiniz.

Bütünleşik pazarlama, reklam, yönetimi ve danışmanlığı ile ilgili hızlı bir şekilde fiyat teklifi alabilirsiniz.

E-posta Bülteni

Bültene abone olarak en son paylaşılan içeriklerden ilk siz haberdar olabilirsiniz.
İlgilendiğiniz içeriği bulabilmek için arama yapın.

Son Paylaşılan İçerikler

Tümünü Görüntüle
Abonelik
Bildirim
guest

1 Yorumlar
Geri Bildirimler
Tüm Yorumları Göster
isimsiz
isimsiz
10 ay önce

efsane anlattığın gerçekten teşşekür ederim bu bilğileri bizimle paylaştığın için…