YouTube Reklam Videolarında ki Cinsiyet Dağılımı ve Kadın/Erkek Gösterim Oranı

Youtube Reklam Videolarında Ki Cinsiyet Dağılımı Ve Kadın/Erkek Gösterim Oranı

Geçenlerde tamamen sohbet sırasında ortaya çıkan bir konu üzerine araştırma yapmak istedim. Konu ise şu: YouTube‘da Reklamlarda gördüğümüz cinsiyetlerin oranı ne. Kadınlar mı daha fazla gösterilmiş yoksa Erkekler mi.. Bakınız detaylar aşağıda.

YouTube Videolarında Gösterim Alan Cinsiyet Oranı

Milyarlarca insan kısa video, reklam ya da film izliyor. İnsanları manipüle etmek, tüketicileri aldatmak, kandırmak ya da dolandırmak ya da geleceği yeniden şekillendirebilmek için videolar, filmler ve belgeseller bir numaralı faktör. Bir de bunun haberler boyutu var ancak oraya hiç girmeyeceğim.

Peki biz bu reklam videolarını YouTube’da izlerken en çok hangi cinsiyeti görüyoruz ve o cinsiyet nasıl temsil ediliyor. Örneğin; kadın videoda temizlik yapıyor, erkek işten geliyorsa bu şekilde kadın ev hanımıdır erkek evin direğidir şeklinde mesajlar ile toplumsal bir manipüle oluyor mu biraz inceleyelim istedim.

Size göstereceğim bu rakamlar ve raporlar Ocak 2015 ve Mart 2019 tarihleri arasında 2.7 milyon YouTube’a yüklenen reklam videoları üzerinden oluşturulan raporlardır. Burada ki amaç insanların izlediği videoları tespit etmek ve bu videolarda ki kadın erkek gösterim oranını bulmak. Kadınlar mı daha çok gösterilmiş YouTube video reklamlarında yoksa erkeklermi.

Aslında bu raporu detaylı ve dikkatli bir şekilde incelediğimizde hangi sektörlerde hangi cinsiyeti gösterirsek video reklamlarda daha fazla dönüşüm elde edebiliriz bunun sonucuna da ulaşabiliriz. Örneğin, kozmetik sektöründe kadınların video reklamlarda daha çok görüldüğü tespit edilmiş, ya da otomotiv de erkeklerin. Ama bu değerler ülkeden ülkeye değişiyor, bazı ülkelerde kozmetik de erkeklerin yer aldığı videolarda daha fazla dönüşüm elde edilirken kadınların yer aldığı videolarda daha az dönüşüm elde edilmiş. Bunu da ülkeye, kültüre ve yapısına göre yorumlayabiliriz.

YouTube Reklam Videolarında Cinsiyete Göre Gösterim ve İzlenme Oranları ve Dağılımı

Genel baktığımızda Türkiye’de erkekler kadınlara oranla tüm sektörlerde 1.5x kat daha fazla gösterildi. Erkek karakter tüm kategorilerde reklam videolarında %57 gösterilirken ya da izlenirken kadın karakter ise %43 oranıyla yer aldı.

Tabi bu veriler incelenirken şu da dikkat çekti. Kadınlar son 10 yıla oranla daha önemli pozisyonlarda ve sahnelerde yer aldı ve bu oranda %4’lük bir artış oldu. Bunun anlamı, ev hanımı bir kadın görmekten ziyade çalışan bir kadın gördük.  Bu da önemli bir metrik, çünkü kadın sadece dekolteli bir şekilde figüran da olabilir, bu da insanların toplumda kadına ya da erkeke karşı bakış açısını değiştirebilir. Örneğin, her erkek videolarda bulaşık yıkarken görüntülense, erkeğin bulaşık yıkaması toplumda normal olarak karşılanır. Kİ ZATEN NORMAL! Ancak hala bazı kesimler de kadın erkek eşitsizliği ve dengesizliği var.

Türkiye'De Youtube Reklam Videolarında Gösterilen Kadın Erkek Karakterlerinin Oranı (Tüm Sektörler)
Türkiye’de YouTube Reklam Videolarında Gösterilen Kadın Erkek Karakterlerinin Oranı (Tüm Sektörler)

En çok farkların olduğu kategoriler

Türkiye’de erkeklerin en çok yer aldığı kategori Eğitim ve Hükümet (Education & Government), erkeklerin gösterilme ve izlenme oranı %73 iken, kadınların oranı %27. En çok fark bu kategoride. Ben biraz şaşırdım, çünkü otomotivi bekliyordum. Gerçi üçüncü sırada gelen kategori otomotiv ama birinci sırada eğitim ve hükümet ile erkekler daha fazla gösterilmiş ve izlenilmiş.

Türkiye’de kadınların en çok yer aldığı kategori Classifieds & Local buna yerel ilanlar reklamlar diyebiliriz. Bu kategoride kadınların gösterilme ve izlenme oranı %73 iken erkeklerin oranı ise %27.

Globalde durum nasıl?

Google bu araştırmayı 51 ülkeyi kapsayacak şekilde yaptı. Bu ülkelerin genelinde global de baktığımız zaman erkeklerin gösterim ve izlenme oranı %56 iken, kadınların oranı %44.

Kadınlar en çok hangi ülkelerde daha fazla izlendi ve gösterildi?

Kadınların erkeklerden daha fazla ekranda gösterildiği ve izlendiği ülkeler sırasıyla Philippines ve Thailand. 51 ülke arasında sadece 2 ülkede kadınlar daha fazla gösterime ve izlenime sahip.

Türkiye’de kadınların tüm kategorilerde gösterim oranı %43 Amerika ve İngiltere’den daha yüksek bir oran. Ancak yeniden söylüyorum gösterim oranından ziyade kadının ya da erkeğin videolarda nasıl gösterildiği ya da o cinsiyetin nasıl temsil edildiği daha önemli bir metrik.

Videolarda Cinsiyete Oranla Konuşma Süreleri

Türkiye’de erkekler kadınlara oranla daha fazla göründü ve izlenildi. Oran ise 57’ye 43 idi. Ancak konu ekranda ki konuşma sürelerine gelince yine erkekler kadınlara oranla daha fazla ancak oran biraz daha artmış durumda.

Erkeklerin konuşma oranı %61 iken kadınlarda bu oran %39. Yani erkekler videolarda daha fazla konuşmuş ve etkin rol almışlar.

Türkiye'De Youtube Reklam Videolarında Konuşan Kadın Erkek Karakterlerinin Oranı (Tüm Sektörler)
Türkiye’de YouTube Reklam Videolarında Konuşan Kadın Erkek Karakterlerinin Oranı (Tüm Sektörler)

Cinsiyetlerin Yaşa Göre Dağılımı ve Ekranda Gösterim ve İzlenme Süreleri

Türkiye’de tüm kategoriler de erkekler kadınlara göre daha fazla gösterildi ve izlenildi ayrıca erkek kadına oranla video da daha çok konuştu aktif olarak yer aldı. Bunun yaş oranına baktığımızda görüyoruz ki erkekler kadınlara oranla 4 yaş daha büyük.

Son beş yılda erkeklerin yaş ortalamasında ciddi bir artış oldu. Video reklamlarda seçtiğimiz erkek karakterleri biraz daha olgun ya da yaşlı seçtik. Burada bir sürü etken olabilir. Maliyet olabilir, model eksikliği olabilir, ya da tüketici davranışları olabilir vs. vs.

Türkiye'De Youtube Reklam Videolarında Gösterilen Cinsiyetlerin Yaş Dağılımı
Türkiye’de YouTube Reklam Videolarında Gösterilen Cinsiyetlerin Yaş Dağılımı

Sonuç olarak, YouTube’a yüklenen video reklamlarda 51 ülkede erkekler kadınlara oranla daha fazla gösterildi, izlenildi ve etkin olarak erkeklere daha fazla rol ya da görev verildi.

Bütünleşik pazarlama, reklam, yönetimi ve danışmanlığı ile ilgili hızlı bir şekilde fiyat teklifi alabilirsiniz.

E-posta Bülteni

Bültene abone olarak en son paylaşılan içeriklerden ilk siz haberdar olabilirsiniz.
İlgilendiğiniz içeriği bulabilmek için arama yapın.

Son Paylaşılan İçerikler

Tümünü Görüntüle
Abonelik
Bildirim
guest

1 Yorumlar
Geri Bildirimler
Tüm Yorumları Göster
trackback
DSC Makü Öncülüğünde Dijital Pazarlama Reklamcılık Modelleri ve Analizleri Canlı Yayını | Faruk Toprak
1 yıl önce

[…] 2002’de LinkedIn, 2003’de WordPress, 2004’de Gmail ve Facebook, 2005’de YouTube, 2006’da Twitter, 2007’de kişisel web sitem faruktoprak.com yayına girdi […]