Dijital Pazarlama Danışmanlığı Hakkında

Dijital Pazarlama Danışmanlığı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Dijital Pazarlama Danışmanlığı Giriş

Gelişen teknoloji ve internet servisleri dijital pazarlamanın doğmasına neden olmuş; şirketler ve aynı zamanda web sitesi sahipleri, kendilerini Google ve benzeri arama motorlarında üst sıralarda gösterebilmek adına adeta yarışa girmişlerdir. İşte burada Dijital Pazarlama Danışmanı ya da danışmanları devreye girmiş ve yeni bir meslek ortaya çıkmıştır.

Bir internet sitesi minimum 1 saat içinde tamamlanabilir ve yayınlanabilir. Ancak o internet sitesinin Google’ da ya da diğer benzeri arama motorlarında, organik sonuçlarda üst sıralarda yer alması ve görüntülenmesi aylarca sürebilir.

Bu durumda sosyal medya aracılığı ile web sitesinin tanıtımı yapılabilir ve kullanıcılara sosyal medya aracılığı ile de ulaşılmaya çalışabilir. Ancak bu yöntemde zaman alacaktır. Kısacası bahsetmek istediğim, web sitesi tamamlandıktan sonra asıl olay web sitesinin ve markanın bilinirliliğinin arttırılması ve tanıtımının yapılması. Bunun yolu da dijital pazarlamadan geçmektedir.

Pazarlama stratejisine geçmeden önce şirketler ya da bireyler web sitelerini oluştururken teknik açıdan SEO altyapısını mümkün mertebede en iyi seviyede oluşturmalıdırlar. Pazarlama konusunda her ne kadar bilgili olsanız da web sitenizin altyapısı SEO uyumlu değil ise bu size ciddi anlamda zarar doğurabilir. Örneğin, organik olarak üst sıralarda yer alabileceğiniz bir keyword ( anahtar kelimesi ) doğru yapılandırılmamış sayfalar ve blog yazıları yüzünden sizi aşağılara ya da bir sonraki sayfalara atabilir. Bu durumda o anahtar kelimede ilk sırada gelme hedefinizi bir tek reklam yöntemi ile sağlayabilirsiniz.

Dijital Pazarlama Hangi Sektörde Daha Önemli?

Özellikle e-ticaret sektöründe dijital pazarlama son derece önemli olup, yapılacak tüm işlemlerin tecrübeli ve bilgi sahibi kişiler tarafından yapılması gerekmektedir.

E-ticarette reklamcılık biraz daha gelişmiş durumdadır. Özellikle re-marketing ya da re-targeting gibi spesifik hedef kitle oluşturma, yönetme, takip etme, sosyal medya hesapları entegresi ile 360 derece reklam modellerini analiz etmek ve benzeri daha bir çok model e-ticaret sektöründe kullanılmaktadır. Aynı zamanda e-ticaret sektörü tüm reklam modellerini kullanır diyebiliriz tabi bu sektörden sektöre değişmektedir.

Dijital Pazarlama Hangi Sektörde Daha Önemli?

Dijital Pazarlama Hangi Sektörde Daha Önemli?

E-ticaret sektöründen sonra landing page aracılığıyla lead yani data toplayan hizmet sektörü gelir. Bu iki sektörde de dijital pazarlama son derece önemlidir. Çünkü şirketler getirisi olan işlere ya da reklam modellerine yatırım yapmak isterler. Örneğin, estetik hastahanesi lead toplama aracılığı ile reklam yayınlar, elde ettiği leadleri hastaya dönüştürüp para kazanır. Bu durumda lead başına maliyetini hesaplar ve geliri ile kıyaslar. Örneğin 20-TL lead maliyetine 6.000-TL gelir elde etmek gibi.

Dijital pazarlama danışmanı nelerden sorumlu olabilir dediğimiz de e-mail pazarlamasından internet reklamcılığına kadar A’ dan Z’ ye online’ da dijitalde yapılan tüm aktivitelerden sorumlu olur.

Doğru yapılandırılmış dijital pazarlama stratejileri ile markanızın bilinirliğine de yatırım yapmış olursunuz.

Aynı zamanda sektörden ziyade B2B dijital pazarlama ve B2C dijital pazarlama diye de ayrım yapabiliriz.

Dijital Pazarlamaya Genel Olarak Neler Dahildir?

Search Engine Optimization (SEO) ya da Arama Motoru Optimizasyonu

İyi yapılandırılmış içerik ve SEO methodları web sitenizinin organik aramalarda ücretsiz olarak üst sıralarda yer almasını sağlar. Daha teknik konuşacak olursak page rank değeriniz yüksek seviyelere gelir ve web siteniz değer kazanır. Özellikle SEO aşağıda ki kanallar için önemlidir.

  • Web Siteleri
  • Blog Sayfaları
  • Infographicler

Websiteleri internet ortamında ki tüm web sitelerdir. Bu arada Amazon’da sattığınız ürün sayfası da web sitesine dahil olmakta olup, ürün sayfanız için de SEO çalışması yaparak Amazon.com da üst sıralarda yer almasını sağlayabilirsiniz. Anahtar kelime hedefleme, içerik yapılandırma, etiketleri düzenleme ve benzeri gibi.

Search Engine Optimization (Seo) Ya Da Arama Motoru Optimizasyonu

Search Engine Optimization (Seo) Ya Da Arama Motoru Optimizasyonu

İçerik Pazarlaması

İçerik pazarlamasının yapılmasında ki amaç lead generation, marka bilinirliği, trafik sayısını arttırma ve kullanıcıları web sitesinde daha fazla tutabilme, bounce rate oranlarını düşürebilme vb.

  • Web sayfası içeriği
  • Blog içeriği
  • Online kitap ve broşürler

İçerik pazarlaması yaparken kullanılan dil yapısı, ilgi alaka seviyesi son derecede önemlidir. Doğru yapılandırılmış içerik pazarlaması ile satışlarınızı ciddi oranda arttırabilirsiniz.

Sosyal Medya Pazarlaması

Son zamanlarda Türkiye’de de çok yaygınlaşan sosyal medya kanalları üzerinden pazarlama yapılması. Burada ki amaç, marka bilinirliliğini arttırmak, web sitesine trafik çekmek ve lead ve satış sayılarını arttırmak diyebiliriz. En çok kullanılan sosyal medya kanalları :

Pay-Per-Click (PPC) ya da CPC Türkçesiyle Tıklama Başına Maliyet (TBM)

PPC online reklamlar için geçerlidir. Belirlediğiniz anahtar kelimelere tıklama başına ödediğiniz maliyettir. Burada ki amaç ürün satışını gerçekleştirmek, lead toplayabilmek, marka bilinirliliğini arttırmak diyebiliriz. En çok kullanılan PPC reklam modelleri :

  • Google Ads
  • Paid ads on Facebook (Instagram)
  • Twitter’da promosyonlu tweetler
  • Linkedin’de sponsorlu mesajlar

PPC haricinde display yani görüntülü reklam ve video reklamlarda bulunmaktadır. Display reklamlar ile işletmenizle alakalı olan web sitelerinde reklamlarınızı yayınlayabilirsiniz. Videolarınız ile YouTube’ da reklam yayınlayabilir, müşterilerinizle etkileşime geçebilirsiniz.

Aslında reklamcılık dijital pazarlamanın ana hatlarını oluşturuyor diyebiliriz. Çünkü yaptığınız her harcamanın mutlaka bir geri dönüşümünün olmasını istersiniz, bu da sizin doğru kişilerle çalışmanız gerekliliğini doğurur.

Influencer Marketing – Sosyal Medya Fenomenleri İle İşbirliği

Sosyal medyada fenomen olan kişilerle beraber ortak proje yönetmek. Burada ki amaç marka ve ürün bilinirliliğini arttırıp satış elde etmektir. Bazı markalar barter yöntemi ile sosyal medya fenomenleri ile çalışır. Barter nedir derseniz; alınan hizmet karşılığında verilen ürün ya da hizmettir. Örneğin ben Canon’da çalışırken sosyal medya fenomenlerine yapacakları işler karşılığında Canon ürünleri veriyorduk. Tabi burada ürün maliyeti ile fenomenin katkısı ya da yapılan işin ederi iyi hesaplanmalıdır.

Native Advertising – Doğal Reklam Yöntemi

Burada ki amaç PPC den farklı olarak içerik içine yerleştirilmiş bazen bilgi, bazen satış amaçlı doğal reklamlardır. Aslında en çok sevilen ve marka bilinirliliğine en çok katkısı olan reklam modelidir. Kullanıcılar marka ile doğrudan içerik içinde etkileşime geçebilirler. Neden kullanılır derseniz; Adblockerlar internet reklamlarını engelliyor (facebook hariç) dolayısıyla sizin Adblocker ve benzeri uygulamalara takılmadan reklamınızı müşterilerinize ulaştırabileceğiniz harika bir yöntemdir. Ayrıca kendinizi de reklam gören kişiler olarak düşünün. Sürekli reklam göstermek, insanları reklama boğmak sıkıcı ve bunaltıcı bir yöntemdir. Bazen video içinde, bazen yazı içinde doğru strateji ile doğal reklam yöntemleri yapılmalıdır.

Pazarlama Otomasyonlarının Yönetimi

Bir çok işletme sosyal medya hesaplarında ki paylaşımlardan, yayınlanacak reklam görsellerine kadar her şeyi otomasyon programlar aracılığı ile oluşturmaya çalışır. Bunlardan başlıcaları :

  • E-posta abonelikleri
  • Zamanlanmış sosyal medya paylaşımları
  • Müşteri listelerinin güncellenmesi
  • Kampanyaların izlenmesi ve raporlanması
  • Sayfa üzerinde A/B testlerinin yapılması
  • Hedefler oluşturarak, hedefe ulaşma aşamasında geçilen yolların tek tek analiz edilmesi. (Örneğin, siparişi tamamlama hedefi oluşturup ardından bu hedefe yollar eklenilmesi gibi. Alışveriş sepetine ekleme, ödeme sayfasına geçme ve siparişi tamamlama gibi toplam üç yol.)

E-posta Pazarlama

Müşteriler ya da kullanıcılar genelde e-posta alma taraftarı değillerdir. Ancak doğru hazırlanmış içerik ve stratejilerle müşterilerinizi e-posta aboneliklerine çekebilirsiniz. Gönderdiğiniz e-postaların açılma raporları, linklere tıklanma raporları gibi önemli metriklere ulaşarak yaptığınız işlemlerin ne kadar başarılı olduğunu test edebilirsiniz. En çok kullanılan e-posta pazarlama sistemleri ; Mailchimp ve Constant Contact diyebilirim. Göndereceğiniz ya da yapacağınız e-posta pazarlama etkinlikleri genelde :

  • Blog içerik aboneliği ve güncel mailler
  • Ücretsiz kitap ya da içerik indirme aracılığı ile e-posta abonelikleri
  • Kullanıcı ya da müşteri hoşgeldin maili
  • Özel günlere özel e-posta pazarlama
  • Özel indirim ve kampanya bildirimleri
E-Posta Pazarlama

E-Posta Pazarlama

Online PR Servisi

(PR) Public Relations yani halkla ilişkileri genelde offline olarak zannederiz. Aslında halkla ilişkiler online da da şirketimiz için son derece önemlidir.

  • Müşteri şikayetleri
  • Yapılan yorumlar ve geri bildirimler
  • Beğeniler ve retweetler ve benzeri gibi

Kullanıcıların ya da müşterilerin onlinedan şirketimiz ile iletişime geçtiği her türlü yöntemdir. Burada ki amaç bu etkileşim içeriklerinin herkes tarafından görüntülenebildiği için mümkün mertebede şeffaf ve profesyonel bir şekilde tüm geri bildirimleri cevaplamak ve markamızın itibarını ve güvenini kullanıcıların gözünde arttırmaktır.

Dijital Pazarlama Danışmanı Seçerken Neye Dikkat Etmeliyiz?

Sürekli gelişen dijital dünyada ve reklam modellerinde başarıya ulaşmak için çalışmaya başlayacağınızın kişi ya da kişilerin mutlaka Google Ads, Bing Ads, semrush ve benzeri gibi sertifikalarının olup olmadığını sorgulayın. Sertifikalı ve kendini geliştirmiş Dijital Pazarlama danışmanı ile çalışın.

Çünkü ben biliyorum deyip iki yıl ya da bir yıl önceki stratejileri size uygulayan arkadaş daha önce başarı elde etmiş olabilir, ancak değişen ve gelişen sistemler yüzünden sizin projenizde başarısız olabilir ve durum size yüklü bir zarar doğurabilir.

Dijital pazarlama sektörünün önde gelen firmalarında çalışan kişilerin bile maalesef hala sertifikaları en azından Google Ads sertifikaları bulunmamaktadır.

Daha sonra mutlaka sormanız gereken soru o kişinin geçmiş deneyimleri ve tecrübeleri olmalı. Hangi firma ya da firmalarda çalıştığı, hangi projeleri yönettiği ve ne kadarlık bir bütçeyi yönettiği sorularını mutlaka sormalısınız. Cevaplar sizi tatmin ettiği sürece problem yok. Ancak cevaplar sizi tatmin etmiyorsa hiç tereddüt etmeden görüşmeyi sonlandırın ve başka bir aday ile görüşmeye devam edin.

Bütün bu soruları sorduktan sonra o kişinin arama motoru optimizasyonu bilgisini test etmelisiniz. Ona onu şaşırtacak sorular sorun. Ona bu konu hakkında az da olsa bilginizin olduğunu hissettirin ve paranızı boşa savurmak istemediğinizi bildirin.

KPI, Başarı Modellerimiz Ne Olmalı?

KPI nedir ile başlayalım. Key Performance Indicators açılımı ile yani performansa ulaştıracak metrik göstergeler (Türkçesi Anahtar Performans Göstergesi). Benim KPI açıklamam ise ulaşılması arzulanan hedef ya da hedefler. KPI hedeflerimizi ve stratejilerimizi belirleyerek, yapılan tüm dijital çalışmaları izleyebilir ve başarılarını ölçebiliriz. Bu sayede yaptığımız her çalışmanın başarı oranı nedir ve daha fazla çalışma yapmalı mıyım sorusunun cevabını da bulmuş oluruz.

Dijital Pazarlama Danışmanı Hangi Bölümden Mezun Olmalı?

Dijital Pazarlama Danışmanı Hangi Bölümden Mezun Olmalı?

Dijital Pazarlama Danışmanı Hangi Bölümden Mezun Olmalı?

Maalesef bu sorunun yüzde yüz net bir cevabı yok. Ülkemizde yani Türkiye’de üniversitelerde Dijital Pazarlama diye bir bölüm yok. Türkiye’ de ya da USA’ de çevremde benimle aynı işi yapan yani dijital pazarlama danışmanı olarak çalışan insanlara baktığımda çoğunluğu genelde işletme ya da pazarlama bölümünden mezun kişiler diyebilirim. Ancak dediğim gibi bunun maalesef net bir cevabı yok.

Eğer dijital pazarlama danışmanına ihtiyacınız varsa bana ulaşabilirsiniz. Size İngilizce ve Türkçe dillerinde ileri seviyede dijital pazarlama danışmanlığı hizmeti verebilirim.

Bütünleşik pazarlama, reklam, yönetimi ve danışmanlığı ile ilgili hızlı bir şekilde fiyat teklifi alabilirsiniz.

E-posta Bülteni

Bültene abone olarak en son paylaşılan içeriklerden ilk siz haberdar olabilirsiniz.
İlgilendiğiniz içeriği bulabilmek için arama yapın.

Son Paylaşılan İçerikler

Tümünü Görüntüle
Abonelik
Bildirim
guest

0 Yorumlar
Geri Bildirimler
Tüm Yorumları Göster