
Sosyal medya reklamları ile neredeyse her yeri hedefleyebilir ve reklamlarınızı herkese ulaştırabilirsiniz. Ancak bunları yaparken de paranızın boşa gitmemesi adına doğru yer ve doğru cihaz seçimini yapmalısınız.
Son yıllarda Facebook reklamcılık alanında getirdiği yeniliklerle Google’a resmen meydan okudu; bu da reklam yayınlayanlar için fırsata dönüştü ve yerleşim hedefli optimizasyonlara ihtiyacı doğurdu diyebilirim. Bu yazımda da sizlere Facebook Ads Placement yani türkçesiyle Facebook Reklamları Yerleşimlerini anlatacağım.
Sosyal medya reklamlarının en güzel yanı reklamlarınızı her yerde ya da spesifik olarak belirli yerlerde gösterme olanağı sunması. Ayrıca AdBlocker gibi reklam engelleyici uygulamalara takılmaması ve reklamlarınızın herkese gösterilmesi.
Facebook Placements Ayarları
Eğer daha önce facebook’ta reklam verdiyseniz aşağıda ki görüntüden de ulaşabileceğiniz gibi tüm reklam yerleşim (placement) ayarları hep otomatik seçili bir şekilde gelir.
Eğer benim gibi azcık şüpheci bir insansanız Facebook’un Recommended yazısı sizi kuşkuya düşürecek ve reklamınızın daha fazla para harcayacağını düşündürecek. Aslında tamamen yanıldığınızı söyleyemem, fakat bu konuyu daha sonra ele alalım.
Eğer profesyonel bir dijitalci iseniz zaten bu alanın bilincindesinizdir ve “Edit Placements” (Yerleşimleri Düzenle) seçerek Facebook’un güzelliklerini görmüş olursunuz.
Yukarı da ki seçeneklerden de görebileceğiniz gibi birden fazla alan reklam yayınlamada mümkün. Bunlardan en çok kullanılanları,
Bu seçeneklerden önce cihaz seçimi yapılacağını ve cihazlara göre seçeneklerin değişebileceğini bilmelisiniz.
Bu kısmı bir sonraki açıklamaya bırakalım.
Facebook Yerleşimleri
Sosyal medya reklamcılığı konuşulduğunda Facebook her zaman ilk gelir. Buna Facebook always gangster diyebiliriz 🙂 Çünkü Facebook diğer sosyal medya reklamlarına göre daha esnek ve son olaylardan sonra daha da şeffaf. Buna ek olarak hedeflenen kitleye göre daha pozitif reklam stratejileri geliştirilebiliyor.
Reklamlarınızı sadece Facebook kullanıcılarının desktop ve laptopları olarak hedeflerseniz reklam gösterim alanlarında Facebook’s newsfeed bir de sağ kolon ile sınırlandırılacaksınız. Facebook’s newsfeed kullanıcılar facebook’a girdiğinde direk orta alanda yayınlanan postlar alanında görünür ve daha organik bir hava katar. Sağ kolon ise daha fazla sıkıştırılmış bir alan diyebiliriz. Impression seviyeleri yüksek olabilir ancak kaç kişi burada ki reklamları görüyor ya da dikkat ediyor?
Eğer mobil cihazları da hedeflerseniz newsfeeds in yanı sıra makalelerde de (instant articles) reklamlarınızın gösterilmesini sağlayabilirsiniz. Aşağıda ki 2 yerleşim hariç reklamlarınız 3 alanda görünecektir. Feeds, Instant Articles, Right-Column buna ek olarak Messenger’ıda kullanabilirsiniz. Diğer 2 yerleşim In-Strem Videos ve Suggested Videos belli kampanyalarda gösterilmeye uygundur.
Instagram Yerleşimleri
Facebook 2012 yılından beri Instagram’ı elinde tutuyor. Bu süre zarfında Instagram ve Facebook bir bütün haline geldi diyebiliriz. 800 milyon aktif kullanıcı güncel olarak Instagram’ı kullanıyor. Bu kullanıcıların çoğu aynı zamanda Facebook kullanıcısı. 800 milyon aktif kullanımın en büyük nedeni hikayeleri.. Storylerin instagram’a çok büyük katkısı olduğu yadsınamaz, bu da reklam verenlere story reklamlarının kapısını açtı.
Eğer farkına vardıysanız feed ve story olarak Instagram’da reklamı sadece mobil cihazlarda hedefleyebiliyorsunuz.
Story reklamcılığı Instagram’da nasılsa Snapchat’te de aynı. Time-based resim, video, ve gifs olarak storylerde reklam yayınlatabilirsiniz.
Facebook Audience Network Ad Placements
Audience Network ile reklamlarımızın daha geniş hedef kitleye ve farklı yerleşimlere (mobile apps ve web siteleri gibi) yayınlanmasını sağlayabiliriz. Burada yayınlayacağımız reklam türleri native, banner veya interstitial olabilir.
Şu an ne düşündüğünüzü tahmin edebiliyorum. Eğer profesyonel ürünler satıyorsanız saçma mobil uygulamalarda reklam çıkmak istemeyebilirsiniz. Bu gibi durumlarda Audience Network’ü kapatabilir ya da hiç kullanmayabilirsiniz. Örneğin Facebook’ta yayınlayacağınız reklam Tinder’da görüntülenebilir. Çünkü Tinder facebook reklam alt yapısını kullanmaktadır.
Ancak!! Re-targeting ya da re-marketing yapıyorsanız bu tarz kitleleri ya da gösterim alanlarını kapatmamanızı öneririm. Sonuçta retargeting ile kullanıcıları yeniden hedefliyorsunuz, dolayısıyla o kullanıcıyı her yerde yakalayabilme şansınız olmalı. Kullanıcıya Tinder’da reklam göstererek onu şaşırtabilirsiniz. Ancak yine de bazı uygulamalarda ya da kategorilerde reklam göstermemekte kararlıysanız bu tarz kategorileri hariç tutabilirsiniz. İyi haber şu ki bu kategorileri hariç tuttuğunuzda reklamlarınız instant article ve in-stream video kategorisinde de bu kategorilerde yayınlanmayacaktır.
Bunun en güzel yanı, dinleri ve politika kategorilerini hariç tutabilirsiniz. Örneğin Ramazan Bayramında rakı reklamı yapacak olan alkol firması islamiyeti ya da diğer dinleri (hangi din için uygun değilse) hariç tutabilir ve sosyal medya reklamlarına devam edebilir.
Facebook Messenger Reklam Yerleşim Hedefleme
Messenger’da reklam hedefleme iki yöntemde yapılabilir. Birincisi Messenger anasayfası, diğeri de sponsorlu mesaj. Messenger anasayfa reklamı en açıklayıcı ve kullanışlı reklam türüdür. Burada banner ile reklamınızı yayınlayabilirsiniz.
Sponsor mesajlı reklam eğer “Messenger” kategorisini seçerseniz görüntülenir. Bu hedeflemeyi daha önce sizinle iletişime geçmiş insanları etkilemek ve onlara mesaj göndermek şeklinde yapabilirsiniz. İçeriğe özel sponsor mesajlı reklam oluşturabilirsiniz. Bu reklam türünü örneğin kedi köpek besleyen ya da evcil hayvanı olan kişilere uygulayabilirsiniz. Diyelim ki evcil hayvanlar için mama satıyorsunuz ve kullanıcılarınız ortalama bir siparişten sonra 30 gün geçtikten sonra yeniden sipariş veriyorlar. Oluşturacağınız reklam modelini her siparişten sonra 25 gün şeklinde yaparsanız kullanıcıya kendinizi yeniden hatırlatır ve sizden sipariş vermesini sağlatabilirsiniz. Bu tamamen sizin strateji becerilerinize kalmış.
Facebook’ta reklam oluştururken nereleri hedefleyebileceğinizi ve reklamlarınızı nerede, hangi kategorilerde ve uygulamalarda gösterebileceğinizi artık biliyorsunuz. Bundan sonra ki yazım Facebook yerleşim yerlerinin optimizasyonu üzerine olacak. Yazımı okumak için tıklayın. Yerleşim yerlerini nasıl daha iyi optimize eder ve paramızın çöpe gitmemesini sağlarız bunu sizinle paylaşacağım.
Bütünleşik pazarlama, reklam, yönetimi ve danışmanlığı ile ilgili hızlı bir şekilde fiyat teklifi alabilirsiniz.