Faruk Toprak
#13 · Podcast

WordPress WooCommerce E-commerce Sites Advantages and E-commerce Advertising Formulas

Faruk Toprak
Faruk Toprak · 10 min
Share
WordPress WooCommerce E-commerce Sites Advantages and E-commerce Advertising Formulas
0:000:00

I started my podcasts in July 2019 in New York and made my first recording in my office at WeWork in the Financial District. My last recording was in my home in Istanbul Kadıköy :) Since I couldn't dedicate much time to podcasts, I made this decision. However, through my company Joykek.com and my website faruktoprak.com, I will continue to share new digital marketing events and content with you.

With WordPress WooCommerce, you can set up your e-commerce website very quickly, in minutes. Similarly, you can add products and set up WooCommerce Facebook Catalog and Google plugins, then upload your product feeds to Google Merchant Center and Facebook Catalog pages to start product advertising through these platforms. Moreover, all these operations are free. You don't need any programmer for this. However, if you have a programmer, you can have a more customized and personalized e-commerce website with more options.

In e-commerce advertising formulas, I explained the revenue formula, which is the one I focused on most in this podcast. Revenue means income; with this formula, you can calculate how much revenue your business can generate from how many clicks.

For this, we can reference our historical data. These data are respectively Clicks, CR Conversion Rate, and AOV Average Order Value. You can get Clicks and CR directly from your Google Ads account; you can get AOV from your Google Analytics account. To see AOV data, advanced e-commerce tracking must be set up. Assuming you have access to this data, you can directly use the formula below and calculate your revenue.

Revenue: Clicks x Conversion Rate x Average Order Value

Revenue : Clicks x CR x AOV

For example, assuming 15,000 clicks, 1.2% CR, and 500 TL AOV, the revenue we calculate will be 90,000 TL. (15,000 x 0.012 x 500)

If you need support with e-commerce estimation formulas, please reach out to me.

For any questions and collaboration, you can contact me directly via my email faruktoprakx@yahoo.com or through the contact page on my website.

Take care of yourself...

Have a digital-filled day :)

Episode transcript

(1266 words, Turkish)

Automatically generated from the audio; may contain minor spelling or punctuation errors.

Herkese merhabalar yeni bir podcast yayınından ben Faruk Toprak bugün de dijital pazarlamaya dair yenilikleri konuşuyor olacağız. Bugün aslında yenilikten ziyade biraz daha farklı konulara e-ticaret konusuna değinmek istiyorum bugünkü programda. Bir de arkadaşlar üzücü bir durum var aslında üzücü değil ama yeni güzel şeyleri beraberinde getirecek bir şey. Bu bölüm son bölüm bu podcast'lere New York'ta başladım sizler de biliyorsunuz geçen yıl podcast'lere başladım ve dedim ki dijital pazarlamaya dair Türkçe güzel bir kaynak olsun güzel bir içerik olsun dedim. Ve böyle bir projeyi podcast projesini başlattım ama son zamanlarda bu podcast'e ara verdiğim için ve bu podcast'ı ilerletemediğim için podcast'ı bitirme kararı aldım. Dolayısıyla bu bölüm son bölüm umarım sizlere güzel bilgileri aktarabilmişimdir umarım başarılı bir iş ortaya çıkarabilmişimdir.

Web sitem üzerinde yani faruktoprak.com üzerinde yine dijital pazarlama dair içerikleri yazıyor ve sizlerle paylaşıyor olacağım. Web sitem faruktoprak.com'dan benimle dilediğiniz zaman iletişime geçebilirsiniz ve tüm kaynakları tüm içerikleri web sitem üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Bugün e-ticaret üzerine konuşmak istiyorum e-ticarette dijital pazarlama ve e-ticaret altyapıları. Biliyorsunuz ki WordPress kullanıcısı çok fazla dünyada. Birçok insan WordPress'i kullanıyor ve WordPress'i tercih ediyor. Çünkü SEO tarafında organik aramalarda web sitesinin performansını diğer altyapılara göre daha iyi olumlu sonuçlarla ortaya çıkarabiliyor.

Ancak bir takım diğer Türk şirketlerinin hazırlamış olduğu e-ticaret altyapıları da var. Bunlar da başarılı. Bunlara girmeyeceğim ama bugün WordPress üzerinden konuşmak istiyorum. Ama Türk firmalarının, Türk e-ticaret firmalarının hangisinin daha iyi olduğu konusunda soruları olan varsa ya da öneriye ihtiyacı olan varsa benimle iletişime geçebilir ve kendisine tüm bu bilgileri aktarabilirim. Evet WordPress. Öncelikle WordPress nedir?

Bunun hakkında konuşalım. WordPress, PHP dilinde yazılmış bir web sitesi altyapısıdır ve açık kaynak kodla yazılmıştır. WordPress web sitenizi 5 dakikada kurabilirsiniz. Güzel de bir template yani bir tasarım satın alarak web sitenize kurulumunu sağlayabilir ve hızlı bir şekilde web sitenizi aktif edebilirsiniz. Herhangi bir yazılımcıya ihtiyaç duymadan ama tabi ki de yazılımcınız olursa güzel customize dediğimiz yani kişiselleştirilmiş ya da özelleştirilmiş tasarım ve web sitelerini ortaya çıkarabilirsiniz. WordPress aracılığıyla.

Şimdi e-ticaret tarafında da WordPress çok kullanışlı diyebilirim. Özellikle ücretsiz olması bir avantaj. WordPress'te e-ticaret yapmak istiyorsanız WooCommerce dediğimiz bir plugin var. Yani bir eklenti var. Bu eklentiyi web sitenize kurmanız gerekiyor. Web sitesine kurulumunu sağladıktan sonra Jetpack olabilir ya da WooCommerce'ın alt pluginleri yani eklentileri olabilir e-ticaret üzerine.

Bunların da kurulumunu sağlayarak hem SEO tarafında hem Google Merchant Center XML gönderme, ürün feedi diyoruz biz buna bunları gönderme ve hem de Facebook'ta ürün kataloğu oluşturabilmek için ürün feedlerinin oluşturulması ve buralara eklenmesi aslında çok hızlı ve çok kolay. WordPress aracılığıyla bunu sağlayabiliyorsunuz. Aynı şekilde WordPress'te sanal post entegresini çok hızlı ve kolay bir şekilde gerçekleştirebiliyorsunuz. Sanal postlardan da size önerebileceğim şu anda iZiko var Türkiye'de baya büyük bir firma bir de PTR var. iZiko ile ilgili kötü bir deneyimim var. Müşteri destek sayfası gerçekten böyle bilmiyorum hani nereden buluyorlar bu insanlar ama iZiko'nun müşteri ya da iZiko'nun müşteri destek sayfası gerçekten berbat.

Çalışanlar da öyle çok geç şekilde problemlerinizi çözüme kavuşturuyorlar ama çok geç kavuşturuyorlar. PTR ile ilgili herhangi bir sorun yaşamadım ama PTR de güzel diyebilirim. PTR ve iZiko'nun ya da iZiko'nun WordPress için eklentileri var ve kurulumları çok kolay çok hızlı gerçekleşebiliyor. Web sitenizi anında aktif edebilir ve eklentileri kurmaya başladığınızda web sitenizden satış yapabilirsiniz, para kazanabilirsiniz. Şimdi konu e-ticaret olunca e-ticaret reklam kampanya bütçelerimizin ne kadar olmasıyla ilgili çok soru alıyorum sizlerden ya da müşterilerimden. İşte biz e-ticaret sitemiz için firmamız için Google'a ne kadar para ayırmalıyız aylık olarak diye.

Öncelikle arkadaşlar bir takım istatistiklerimiz var. Bunu dijital pazarlamada çalışan herkesin, e-ticaret firması yöneten, e-ticaret firmasıyla çalışan herkesin biliyor olması gerekiyor. Estimation diyoruz biz buna yani tahmin ya da tahminler. Burada bir takım formüller var. Bu formülleri uygulayarak aslında firmanın Google'da ya da Facebook'ta ya da herhangi bir reklam ağında ne kadar para harcaması gerektiği hakkında bilgi sahibi olabiliyoruz. Yüzde yüz tutmuyor tabii adı üstünde tahmin ama yaklaşık olarak tuttuğu için ve bizim verilerimize yani datalarımıza istinaden oluşturduğumuz için aşağı yukarı sayılar aynı oluyor.

Dolayısıyla bu formülü kullanarak e-ticaret firmanız ya da web siteniz için reklam ağında ne kadar para harcamalısınız bunu öğrenebilirsiniz. Bu formüllerle ilgili web sitemde güzel bir içerik paylaşmayı hedefliyorum arkadaşlar bu hafta. Bir e-ticaret web sitesinin reklam ağ bütçesinin ne kadar olması gerektiği ile ilgili. Bugün revenue yani gelirlerle ilgili bir formül paylaşacağım size. Elimizde bir data olduğunu varsayalım. Bu data ne olsun işte bizim Google reklamcılık ağında ne kadar klik aldığımız ve bir anahtar kelime için ne kadar ödediğimiz tıklama başına maliyeti ve bu anahtar kelimenin ortalama aranma hacmi gibi değerlere sahip olduğumuzu varsayalım.

Şimdi ben bu değerlere sahip olduğumu varsayarak şirketin bir sonraki ay revenue yani gelirinin ne kadar olduğunu ben bulabiliyorum. Bunun için bilmem gereken 3 tane metrik var. Bu 3'üne de 2 tanesini Google Ads diğerini de Analytics'den ulaşabiliyorsunuz. Birincisi clicks yani tıklamalar yani reklama tıklamalar. İkincisi conversion rate yani dönüşüm oranı. Üçüncüsü de average order value yani ortalama sipariş değeri tutarım.

Şimdi ben bu 3'ünü yani tıklamaları dönüşüm oranını ve ortalama sipariş tutarını çarptığımda revenue'yu buluyorum. Aslında revenue'nun formülü bu. Revenue neydi? Gelirdi. Gelirin formülünü buluyorum. Örneğin tıklama sayımızın 15.000 olduğunu varsayalım. Average order value yani ortalama sipariş tutarının 500 TL olduğunu varsayalım.

Ve conversion rate yani dönüşüm oranının da %1.2 olduğunu varsayalım. Bizim revenue'ümüz yani gelirimiz 90.000 TL'ye çıkacaktır. Yani bu şu anlama geliyor. 15.000 klikte ben 90.000 TL'lik gelir elde ediyorum. Bu tamamen estimation yani bu tamamen tahmin. Neyin tahmini?

Revenue'nun tahmini yani gelirin tahmini. Bunu bir sonraki ay reklamlarınızda ne kadar harcarsanız ne kadar gelir elde edebilirsiniz ya da ne kadar tıklama alırsanız ne kadar gelirinize orantılı bir şekilde etki görürsünüz gibi bir takım tahminleri estimation rakamlarını sizlere sunar. Benim siz önerim bu değerleri bu rakamları ve formülleri mutlaka inceleyin bu formüllere mutlaka göz atın bir e-ticaret web sitesini ya da firmasını yönetiyorsanız ve reklam bütçelerinizi de buna göre belirleyin. Örneğin 10 lira harcayıp ROAS'ınız ROAS nedir? Reklam harcamalarından elde edilen gelirler. ROAS'ımız 7 ise bunun anlamı şu oluyor.

10 lira reklama harcıyorum ve o reklamdan 70 lira bir kazanç elde ediyorum. Bunun anlamı bu. Bu takım formüller üzerine çalışma yaparak e-ticaret firmanızın reklam hesaplarını ve bütçe hesaplamalarını doğru bir şekilde yönetebilirsiniz ve dönüşüm optimizasyonu ve dönüşüm değeri optimizasyonunu da başarılı bir şekilde gerçekleştirmiş olursunuz. Tabi baktığımızda bu işin aslında en basit tarafı bunu çoğaltabilirsiniz ve sektörden firmadan firmaya göre değişik formüller ve analizler çıkartabilirsiniz. Bununla ilgili yabancı kaynaklar çok mevcut. İngilizce arattığınızda çok fazla kaynak bulacaksınız.

Türkçe kaynak çok fazla yok her zamanki gibi. İngilizce aratmalarınızda baya fazla kaynak bulacaksınız ama benim size önerim tekrardan söylüyorum. Bir e-ticaret firmasının reklam hesaplarını yönetiyorsanız mutlaka ve mutlaka bu formülleri biliyor olmanız lazım. Bir e-ticaret firmasıyla çalışmadan önce de ona sunacağınız teklifte bu formüllerin ve estimation rakamlarının yer alması. O işi almanızı sağlayacaktır. Evet arkadaşlar bu bölüm bu kadardı.

Podcast'in son bölümü sizlere az da olsa bilgi aktarabilmeye çalıştım. Ben Faruk Toprak, faruktoprak.com web sitem. Web sitem üzerinden dediğim gibi tüm içeriklere her zaman ulaşabiliyor olacaksınız ve yazmaya devam edeceğim. Joycake.com bu arada kurmuş olduğumuz şirket Joycake aracılığıyla da tüm etkinliklerimizi takip edebilir ve dijital pazarlama yeteri yenilikleri oradan da inceleyebilirsiniz. Joycake.com blog sayfasında da güzel içerikleri sizlerle paylaşıyor olacağız. Tekrardan benimle birlikte bu yolculukta olduğunuz için hepinize teşekkür ediyorum.

Umarım sizlere güzel bir şeyler sunabilmişimdir. Kendinize çok ama çok iyi bakın. Hoşçakalın. Bye bye.

Don’t miss an episode

New episode every Wednesday - follow on Spotify & Apple Podcasts, or get the newsletter.

Comments