
- Google Görüntülü Reklam GDN Nedir?
- Google Görsel Reklamları Geliştirmeye Yönelik 5 İleri Seviye Öneriler
- Google Ads Görüntülü Reklam Ağı İçin Hedeflenen Lokasyon Ayarlarını Değiştirin
- Reklamınızın Gösterildiği Yerleşimler İçin Her Gün Temizlik Yapın
- Google Ads (AdWords) Görüntülü Reklam Ağında Mobil Uygulamaları Nasıl Devre Dışı Bırakırız?
- Google Ads Görüntülü Reklamlarınız İçin Mutlaka Sıklık Sınırı Ayarlarınızı Yapın
- Content Exclusions yani İçerik Hariç Tutma Ayarı
Google Görüntülü Reklam GDN Nedir?
Google görüntülü reklamlar ucuz ancak bir o kadar da kalitesiz kullanıcı ağına sahip reklam türüdür. Genelde bu kullanıcılar mobil uygulamalarda gösterilen reklamlara tıklayıp gelirler. Bütçemizi öldüren ve gereksiz tıklamalara neden olan mobil uygulamaları kampanyamızdan hariç tutarak bunu önleyebiliriz.
Google Görüntülü Reklam ağı ile Google iş ortaklarında reklamlarımızı yayınlayabiliriz. Bunlar web siteler ve mobil uygulamalardır. (şimdilik)
Doğru yapılandırılmış hedefleme stratejileri ile gereksiz tıklamaları en aza indirebilir ve görüntülü reklam kampanyamızın performansını arttırabiliriz.
Google Görsel Reklamları Geliştirmeye Yönelik 5 İleri Seviye Öneriler
Şimdi size Google Display Ads’de hayat kurtaran beş tane özellik sıralayacağım.
Google Ads Görüntülü Reklam Ağı İçin Hedeflenen Lokasyon Ayarlarını Değiştirin
Eğer stratejik bir hedefleme ile kampanyanızı oluşturmazsanız belirtilen lokasyonlar dışında genellikle Pakistan, Ürdün, Suriye, Hindistan gibi saçma ülkelerde ve tüm ortadoğu da reklamlarınız gösterilebilir.
Bunu önlemek için kampanya lokasyon ayarlarını yaptığınızda Location Options’dan (Lokasyon Seçenekleri) “People in these locations” özelliğini seçmeniz gerekir. Eğer bunu seçmez iseniz reklamınız dediğim gibi hedeflediğiniz ülkeler dışında her yerde gösterilir. Varsayılan genelde, “People in, and showing interest in, these locations (recommended)” Yani kullanıcıların ilgi alanı olan lokasyonlar seçili olursa reklamınız uçsuz bucaksız tüm dünyada yayınlanır. Buna gerçekten dikkat etmeniz gerekiyor.

Google Ads Görüntülü Reklam Ağı Advance Lokasyon Ayarları
Şimdi size benim USA’de yönettiğim Google Ads Display hesabı üzerinden gerçek örnek göstereceğim.
Kampanya hedeflenen lokasyonlar : USA ve Canada
Aşağıda ki görselden son 30 gün ve son 7 gün kullanıcı lokasyonu raporunu görebilirsiniz. Son 30 gün raporu vahim durumda. Hedeflemediğim ülkelerden gösterim ve tıklama almışım ancak kampanya lokasyon ayarlarını düzelttikten sonra raporu incelediğimde son 7 gün sadece hedeflediğim ülkelerde ki kullanıcılardan tıklama almışım.
Bu rapora ulaşmak için Kampanya seçiliyken sağdan “Locations” Lokasyonlar butonuna basıp açılan sayfadan hemen üst kısımdan User location reporta tıklayın.
Paranızı boşa savurmak istemiyorsanız mutlaka bu lokasyon ayarını yapın.
Reklamınızın Gösterildiği Yerleşimler İçin Her Gün Temizlik Yapın
Her sabah bilgisayarınızı ilk açtığınızda yönettiğiniz hesaplara giriş yapıp arama ağı kampanyaları için “Search terms” temizliği display içinde “placements” yani reklamımızın gösterildiği web siteleri ve mobil uygulamalar temizliği yapmalıyız. Hızlı bir şekilde direk cost ya da cost / conversion filtrelemesi ile gereksiz tıklamaya neden olan yerleşimleri hariç tutmalısınız.
Ancak iki tane yerleşimi hariç tutmayın. Birincisi “anonymous.google” bir diğeri de “youtube.com” . Siz yinede YouTube’u hariç tutmak istiyorsanız devre dışı bırakabilirsiniz.
Bu listede en çok canınızı sıkacak olan ve en önemli yerleşimler genel de Mobil Uygulamalar olur, o yüzden onu direk üçüncü maddeye ekledim.
Google Ads (AdWords) Görüntülü Reklam Ağında Mobil Uygulamaları Nasıl Devre Dışı Bırakırız?
En çok aldığım sorular genelde hep AdWords Mobil App Hariç Tutma ya da AdWords Mobil Uygulama Hariç Tutma.
Google Ads’te (AdWords) mobil uygulamaları hariç tutmak için reklam grubunda Yerleşimler yani “Placements” sayfanıza gitmelisiniz.
Buradan Adwords display ads te yayınladığınız görüntülü reklamların hangi sayfalarda görüntülendiğini tarih aralığı seçerek listeyelebilirsiniz. İkinci kısımda bunu sizlere anlattım.
Şimdi biz Yerleşimler sayfasında Hariç Tutulanlar ya da ingilizcesiyle “Exclusions” sekmesine tıklayacağız.
Daha öncesinde adsenseformobileapps.com. ile tüm mobil uygulamları hariç tutabiliyorduk. Ancak maalesef bu artık çalışmıyor. Bunun yerine App kategorilerine gidip tüm App kategorilerini hem Apple altında hemde Google altında seçip exclude yani hariç tutulanlar alanına ekleyeceğiz.
Aşağıda ki resimden de görebileceğiniz gibi toplamda 141 tane App yani mobil uygulama kategorisini hepsini seçip hariç tuttum kaydettim.
Google Ads Görüntülü Reklamlarınız İçin Mutlaka Sıklık Sınırı Ayarlarınızı Yapın
Kullanıcılara sürekli her dakika aynı reklamı göstererek onları bezdirmeyin. Burada sektörünüze ve yaptığınız işe değişmekle beraber bir sıklık sınırı belirleyin. Ardından bunu kampanya ayarlarına gidip ekleyin.
Aşağıda ki örnekte gördüğünüz gibi ben gösterimleri tüm kampanya bazında her hafta bir kullanıcı için 13 kez olarak belirledim. Siz bunu günlük ya da aylık olarak istediğiniz sayıda ayarlayabilirsiniz.
Bir diğer seçenek ise eğer sıklık sınırının işletmeniz açısından ne olduğundan emin değilseniz, bırakın Google buna sizin yerinize karar versin. İlk seçeneği seçerseniz Google bu sıklık sınırı ayarını kendisi yapacaktır.
Bunun formülü = Impressions (Gösterimler) / Reach (Ulaşılan kişi sayısı) = Frequency dir.
Bunu Facebook reklamlarında görebilir ve kendinizde kolaylıklar hesaplayabilirsiniz. Sıklık Sınırı ile ilgili yazdığım makalemi okuyabilir ve daha detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz. Sıklık Sınırı Hesaplanması ve Optimizasyon Stratejileri
Reklamınızın direk sıklık sınırını Google Ads panelinde bulamayabilirsiniz. Ben direk Analytics’ten display kampanyasının ulaştığı kişi saysını bulup gösterimleri de Google Ads’ten alıp direk kendim hesaplıyorum. Buradan seçtiğinizi tarihlerin iki tarafta da aynı olması gerektiğini unutmayın. Eğer Google Ads sıklık sınırı ile ilgili daha fazla bilgiye ihtiyacınız varsa Google Ads resmi sayfasında ki Measuring reach and frequency makalesini okuyabilirsiniz.
Content Exclusions yani İçerik Hariç Tutma Ayarı
Bu ayarı yine kampanya ayarlarınızda bulabilirsiniz. İçerik hariç tutmaya bastığınızda bir takım içerikleri listeleyeceksiniz.
Eskiden tüm mobil uygulamaları buradan hariç duruma getirebiliyorduk ama Google bunu Inactive duruma getirdiği için artık buradan mobil uygulamaları hariç duruma getiremiyoruz.
Burası önemli, çünkü gerçekten gereksiz tıklamalara neden olan içeriklerden bir tanesi Games ve Parked domains tabi aşağıdan görebileceğiniz gibi ben bir çoğunu hariç tuttum. Çünkü yönettiğim hesap cruise hesabı normal cruise da değil Antartika Cruise hesabı 🙂 dolayısıyla daha seçici olmamız gerekiyor. Bu durum sizin işletmenize göre değişiklik gösterebilir.
Umarım bu anlattıklarım faydalı olmuştur.
Sorunuz varsa direk yorum ile bana ulaştırabilirsiniz. Ayrıca daha önceden yazdığım Google Display Reklamlarımı Yoksa Facebook Reklamlarımı Daha Etkili? içeriğini de okumanızı tavsiye ederim.
Bütünleşik pazarlama, reklam, yönetimi ve danışmanlığı ile ilgili hızlı bir şekilde fiyat teklifi alabilirsiniz.
mobile app leri hariç tutmamıza rağmen yinede tıklama veya gösterim alıyoruz kökten bir çözümü yok mu eskisi gibi
Değerli bilgiler için teşekkürler, çok işime yaradı hocam
Ne demek rica ederim, sorun olursa buradan yazabilirsin yardımcı olurum.